Proiectul rectificării bugetare prevede alocarea sumei de 517 milioane de lei, Ministerului Muncii, în special pentru pentru creşterea pensiilor de la 1 septembrie

0
1139

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, postat marţi dimineaţă pe site-ul MFP, se propune alocarea suplimentară pentru Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale cu 326,4 milioane lei per sold, diminuarea cu suma de 200 milioane lei la transferuri între unităţi ale administraţiei publice care înregistrează un nivel scăzut al execuţiei (9,9% din an, respectiv 52,7% din semestru) în principal din nerealizarea programelor de interes naţional, precum şi a cheltuielilor aferente proiectelor cu finanţare din FEN cu 30,0 milioane lei unde execuţia este de 13,5% din an.

Cel mai probabil, măsura este necesară pentru asigurarea creşterii punctului de pensie de la 1 septembrie, conform calendarului asumat în Programul de Guvernare.

Luna trecută, Marius Budăi, ministrul Muncii, a dat asigurări că punctul de pensie creşte de la 1 septembrie cu 15%, la 1.265 lei, odată cu implementarea noii Legi a pensiilor.

“Anul acesta va fi o majorare a valorii punctului de pensie de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, în speţă 15%. În 2021 se va majora valoarea punctului de pensie până la suma de 1.875 de lei, iar între aceste perioade, în 2020, valoarea punctului de pensie va fi la 1.775 de lei. Toate acestea vor fi în paralel cu munca pe care o avem de depus, cu ceea ce avem de făcut, cu achiziţie software şi mai ales ne dorim să ajungem în situaţia în care să începem să simulăm, să începem să migrăm date din programul actual în noul program informatic, să începem să introducem noile formule de calcul”, a spus Budăi, citat de Agerpres.

El a precizat că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor mai sunt de implementat şi alte sporuri, dar şi pensiile de agricultori.

“Noi mai avem în lege de implementat acel 25% pentru pensia de urmaş, acel 10% pentru documente care nu au fost luate în calcul, sporuri din anexa 5 la Legea 215, la anexa 263, acele sporuri care nu au avut caracter permanent şi nu au constituit contribuţie, cum este acordul global şi alte sporuri. Aceste lucruri trebuie făcute pas cu pas. Mai avem de introdus şi pensiile de agricultori a căror migrare va fi un pic mai dificilă”, a explicat oficialul MMJS.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here