Programul Prima Casă şi modificările la legea dării în plată

0
876
prima-casa

Legea dării în plată a suferit noi modificări. Senatorii din comisia de buget şi finanţe au decis că ea nu se va aplica celor care au luat credite prin programul Prima Casă. În schimb, au fost aprobate mai multe amendamente care favorizează debitorii, stabilindu-se clar care sunt situaţiile de impreviziune.

Pentru a se aplica, modificările trebuie votate săptămâna viitoare în plenul Senatului, pentru ca apoi să fie transmis spre dezbatere şi Camerei Deputaţilor. Ele trebuie, de asemenea, promulgate de preşedinte. Prima Casă, exceptată în continuare Prevederile actuale ale legii dării în plată exceptează programul Prima Casă.

Senatorul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea au depus un amendament prin care au propus ca legea dării în plată să se aplice şi acestui program. Ei au motivat că între timp dobânzile practicate de bănci în programul Prima Casă au crescut ca urmare a majorării indicelui ROBOR. Acest amendament a fost însă respins de senatori.

Conform profit.ro, ei au ţinut cont de opinia Ministerului Finanţelor, care nu a susţinut amendamentul.

În schimb, a fost aprobat un amendament al lui Daniel Zamfir prin care se definesc clar situaţiile de impreviziune din cauza cărora debitorii ajung în situaţii de dificultate, ele nemaifiind la latitudinea instanţelor.

Astfel, se va considera întotdeauna „că există impreviziune:

1.în cazul devalorizării cu mai mult de 50% faţă de valoarea iniţial evaluată a imobilului cu destinaţia de locuinţă ipotecat,

2.în cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depăşit cu cel puţin 20% nivelul cursului din data contractării creditului,

3.în cazul în care gradul de îndatorare a debitorului l-a depăşit pe cel luat în considerare la momentul acordării creditului precum şi

4.în cazul în care debitorul a fost executat silit prin vânzarea imobilului cu destinaţia de locuinţă;

5.în alte cazuri care releva un dezechilibru contractual, în sensul art.4 alin.3”, se arată într-unul din amendamentele aprobate.

Un alt articol din amendamentele lui Zamfir menţionează că revine creditorului obligaţia să dovedească faptul că debitorul nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate, inclusiv pe cele de impreviziune. În această situaţie s-ar răsturna practica curentă, în care debitorii sunt cei care trebuie să convingă instanţa că se află într-o situaţie excepţională, mai scrie profit.ro.

Totodată, creditorii ar fi obligaţi să facă contestaţii, pentru că un alt articol amendat menţionează că impreviziunea se prezumă în favoarea debitorului care depune notificare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here