Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Votul privind viitorul Marii Britanii în UE a produs o surpriză masivă în această noapte, cu o victorie a taberei care susţine ieşirea ţării din blocul comunitar. Ieşirea Marii Britanii din UE a fost susţinută de 51,9% din participanţii la referendum iar rămânerea de 48,1% după numărarea tuturor voturilor. 

Reacţia pieţelor financiare la anunţarea rezultatelor parţiale a fost extrem de violentă. Lira sterlină a pierdut 10% faţă de dolar în doar câteva ore şi a ajuns la 1,345, cel mai slab nivel din ultimii 30 de ani. Euro a pierdut teren în raport cu dolarul şi a fost cotat la 1,10 de la 1,14 după exprimarea unor opinii că tendinţe secesioniste ar putea fi urmate şi în alte părţi ale continentului. Activele financiare de refugiu în vremuri de criză au câştigat teren iar aurul a crescut la 1,330 dolari pe uncie, cea mai mare cotaţie din 2014. Mărfurile corelate cu creşterea economică precum petrolul au suferit pierderi (petrolul Brent a scăzut cu 6% în această dimineaţă la aproape 48 dolari pe baril).

Primul ministru David Cameron va face un anunţ oficial către liderii UE în perioada imediat următoare şi va începe pregătirea unei ieşiri care cel mai probabil va fi ireversibilă. Ieşirea Marii Britanii din UE se va face conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, dar toate părţile vor naviga pe ape necunoscute deoarece acest articol nu a mai fost folosit niciodată. În mod oficial, negocierile pentru un acord politic şi economic al Marii Britanii cu UE vor dura doi ani, dar o serie de analişti estimează un interval mai mare având în vedere complexitatea subiectelor aflate pe masa de discuţii – accesul la piaţa unică, politica agricolă comună, politica privind imigraţia, armonizarea legislaţiei în diferite domenii.

Leul a marcat ieri o apreciere în raport cu euro în timpul desfăşurării votului din Marea Britanie, cu un curs BNR de 4,5179 (apreciere zilnică de 0,3%). O tendinţă similară a fost observată ieri şi în cazul zlotului polonez şi a forintului maghiar a fost determinată de apariţia unor sondaje care indicau rămânerea Marii Britanii în UE înainte de închiderea urnelor. 

Ministerul de Finanţe a vândut certificate de trezorerie în valoare de 1 miliard de lei cu scadenţa în iunie 2017. Randamentul mediu a fost de 0,70%, neschimbat faţă de licitaţia anterioară pentru certificate de trezorerie pe un an care a avut loc pe 5 mai. Cererea investitorilor a fost de 2 miliarde de lei. 

Ministerul de Finanţe va organiza luni o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei cu scadenţa în aprilie 2019.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here