Principalele efecte negative cauzate de Brexit sunt reducerea fondurilor europene dedicate României si soarta muncitorilor români din Marea Britanie

0
1833
brexit

Pe de altă parte, însă, piaţa locală ar putea atrage un volum mai mare de investiţii străine şi noi corporaţii în căutare de forţă de muncă.

În ultimele zile se vorbeşte tot mai intens despre planul băncilor din Marea Britanie de a-şi muta sediile în ţări din zona euro, iar Banca Centrală Europeană caută metode de accelerare a procedurilor de autorizare a acestora. Grupul financiar Goldman Sachs a anunţat că va începe transferul a sute de locuri de muncă din Londra. Acestea ar putea fi direcţionate către Varşovia, Frankfurt şi New York. Elveţienii de la UBS vor să mute circa 1.000 de angajaţi din Londra, iar HSBC vrea să transfere un număr similar de oameni în Paris. Bank of America, Standard Chartered şi Barclays iau în considerare capitala Irlandei ca bază a operaţiunilor din UE pentru a avea acces la piaţa unică. Şi companiile de asigurări urmează aceeaşi tendinţă. American International Group va deschide o subsidiară în Luxemburg, britanicii de la Hiscox trebuie să se decidă între Malta şi Luxemburg, iar Lloyd’s îşi mută cartierul general în Bruxelles.

Iar acesta e doar începutul. În funcţie de acordul pe care Marea Britanie va reuşi să îl semneze cu Uniunea Europeană legat de accesul la piaţa comunitară, numărul corporaţiilor care vor părăsi insula ar putea creşte. Cert este că migraţia care se anunţă în perioada următoare pune presiune pe piaţa spaţiilor de birouri din ţările occidentale.

În acest context, Florin Furdui, country manager al Portland Trust, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori de clădiri de birouri din România, se aşteaptă la o cerere crescută pentru noi sedii. El constată deja o schimbare în comportamentul companiilor care închiriază birouri în România, în sensul în care acestea au trecut de la spaţii de sute de metri pătraţi la unele de mii de metri pătraţi.

„Factorul geopolitic şi creşterea constantă a economiei româneşti a făcut ca organizaţii mari din domeniul IT să fie principalul motor al cererii de spaţii de birouri în România. Nu văd o încetinire a cererii venite din acest sector, pentru că Brexitul  a devenit o realitate şi va genera efecte în lanţ“, spune Furdui.

El nu se aşteaptă la o migraţie directă a firmelor din Marea Britanie spre Bucureşti, pentru că infrastructura locală nu permite integrarea serviciilor financiare oferite de aceşti giganţi financiari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here