Prin programul Start-up Nation se cheltuiesc aproximativ 25.000 euro pentru fiecare loc de muncă creat

0
1295
Start-up Nation-Romania

Domnul Harry Ilan Laufer -secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA)-, a prezentat Programul Start Up Nation, primii bani pentru antreprenorii care vor adera la acesta urmând să ajungă la beneficiari în luna august.

Programul, care are ca scop stimularea înfiinţării de noi societăţi în România, urmează să fie aprobat în Parlament şi promulgat de preşedintele ţării.
Condiţiile pentru accesarea acestui program presupun, printre altele, ca societatea să fie înfiinţată după data de 30 ianuarie 2017, să fie creat minim un loc de muncă pentru doi ani, iar business-ul să fie unul nou pentru beneficiar.

Bugetul aferent întregului program se ridică la 1,7 miliarde lei, alcătuit din 1,2 miliarde lei – bani de la bugetul de stat şi 500 milioane lei – fonduri europene.
Potrivit lui Ilan Laufer, prin acest program se urmăreşte înfiinţarea a circa 10.000 de start-up-uri şi aproximativ 15.000-20.000 de locuri de muncă. Cheltuielile eligibile vor fi multiple, printre acestea numărându-se plata chiriilor, a salariilor şi a utilajelor, achiziţiile de stat etc.

Costul public pentru un loc de muncă nou creat prin programul Start-up Nation este de circa 25 de mii de euro, a declarat, ieri, Andreea Paul, preşedinte al Iniţiativei pentru Competitivitate (INACO).

“Cele 25 de mii de euro reprezintă un cost de zece ori mai mare decât costul creării unui loc de muncă prin programul tinerilor debutanţi SRLD pe care l-am creat în anul 2011 şi care s-a dovedit de departe cel mai eficient program public suport pentru antreprenoriat dintre toate cele valabile în ultimii 8 ani”, a transmis Andreea Paul, adăugând:

“O astfel de sumă este suficientă pentru retehnologizarea unei întreprinderi mici în România, care ar crea mult mai multe locuri de muncă şi dezvoltare pe orizontală şi verticală a economiei româneşti, creativitate şi business românesc cu şanse pe piaţa comunitară. – Un al viciu mare de construcţie al programului Start-up Nation este lipsa co-participării proprii financiare, iar obligaţiile tale ca potenţial beneficiar sunt următoarele: să creezi un singur loc de muncă nou şi îţi poţi deduce salariul şi chiria, ceea ce pare mai degrabă un program social, nu unul antreprenorial, nici măcar unul de antreprenoriat social”.

În opinia sa, programul Start-up Nation trebuie îmbunătăţit prin corectarea acestor erori, iar decidenţii publici ar trebui să se întoarcă cu faţa spre problemele şi soluţiile reale de susţinere a antreprenoriatului românesc.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here