Premierul Mihai Tudose spune că introducerea supraaccizei la carburanţi nu are de ce să se reflecte la pompă, pentru că firmele petroliere vor accepta să reducă din profit

0
1496

Exact acelaşi argument populist folosit de Ponta în 2013, cu faimoasa „taxă pe stâlp” sau cu cea „de monopol”, regăsite apoi în facturile de curent, majorate.

In idea de a nu pierde capital de imagine, guvernul PSD vrea să majoreze taxele recurgand la o metodă populistă, de altfel, proprie guvernării.

Aşa că a început o retorică dură la adresa companiilor pe care vrea să le impoziteze suplimentar, acuzându-le că îşi maximizează câştigurile pe spinarea consumatorilor sau, din contră, că îşi ascund profiturile. Aşa se pot explica ultimele ieşiri ale premierului Mihai Tudose împotriva companiilor petroliere sau a băncilor.

În plus, neagă faptul că tot populaţia este cea care în definitiv va suporta aceste măriri ale impozitelor, spunând că taxele nu au de ce să se reflecte în preţuri. Exact ca în timpul guvernării Ponta, în 2013-2014, când peste noapte au fost introduse sau majorate o mulţime de taxe care au adus miliarde în plus la buget.

Cel mai elocvent exemplu este cel al supraaccizei la carburanţi, care va fi reintrodusă de la 1 septembrie, după ce, potrivit prevederilor Codului Fiscal, a ieşit din vigoare la 1 ianuarie 2017.

Premierul Mihai Tudose a susținut, recent, că majorarea accizelor la carburanţi nu este un motiv de creștere a preţului benzinei şi motorinei, iar dacă totuşi acest lucru se va întâmpla, statul român ar putea „umbla” la redevenţele petroliere.

 „Acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism, când făceau ce voiau pe aici, s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose, la un post TV.

În realitate, preţurile au scăzut cu până la 50 de bani pe litrul de carburant la începutul acestui an, ceea ce i-a bucurat pe şoferi, însă nu şi pe guvernanţi, care au pierdut sute de milioane de euro la buget. De altfel, conştient că nu va avea destui bani să îşi susţină programul electoral, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, la finele anului trecut, premierului în funcţie Dacian Cioloş să amâne scoaterea supraaccizei de la 1 ianuarie 2017, dar a fost refuzat.

În aprilie 2014, când Victor Ponta a introdus supraaciza la carburanţi, ea s-a transferat integral în preţuri, care au crescut cu 42 de bani pe litru. Taxa a fost explicată prin nevoia de finanţare a autostrăzilor, promiţând că toţi banii strânşi vor fi investiţi în infrastructură. Ponta a fost susţinut atunci chiar de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier.

 „750 de milioane de euro sunt banii care se pot strânge din acciză. Susţinem în continuare introducerea. Banii din euroacciză merg total practic către autostrăzi. Nu a fost introdusă acciza pentru pensii şi salarii, ci pentru autostrăzi”, a declarat Dragnea, la acel moment.

El a vrut astfel să o contrazică pe Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor din Cabinetul Ponta, care afirmase că fără banii din supraacciză, există riscul să nu poată fi plătite pensiile şi salariile. După ce emoţia legată de introducerea supraacizei a trecut, chiar şi Victor Ponta a recunoscut, un an mai târziu, că “nu a fost un proiect bun, pentru că nu am reușit să deblocăm procedurile și să investim efectiv banii. Ne-a ajutat la un spațiu fiscal”. În 2016, ministrul Finanţelor la acel moment, Anca Dragu, a clarificat că supraaciza la carburanţi a fost introdusă de fapt pentru a compensa scăderea de încasări din reducerea CAS.

Neavând bani să susţină cheltuielile cu pensiile şi salariile, după retragerea unor proiecte care vizau clasa mijlocie, precum impozitul de solidaritate, sau companiile mari, prin impozitul pe cifra de afaceri, guvernul PSD caută soluţii în continuare, dar execuţia bugetară a primului semestru arată că situaţia scapă de sub control.

Senatorul liberal Florin Cîţu, de profesie economist, susţine: “Problema pentru PSD şi Dragnea: costul promisiunilor din programul de guvernare creşte exponenţial de la un an la altul. Şi atunci ce vor face PSD şi Dragnea? Vă spun ce cred eu că urmează: 1. Introducerea impozitării progresive pe venit şi profit – cotă maximă de impozitare între 35% şi 45%; 2. Creşterea cotei contribuţiilor sociale pentru cei cu venituri mari, de la 39,25% cât este astăzi, la 45%; 3. Creşterea cotei standard a TVA la 22%!! Introducerea acestor taxe va fi precedată de atacuri din ce în ce mai dure împotriva românilor care câştigă mai mulţi bani.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here