Pomisiunea lui Firea a înghețat…apele

0
3584
firea
Bucureştenii din Militari, Drumul Taberei şi Crângaşi rămân fără apă caldă din cauza datoriilor ELCEN către Distrigaz.
Iulie 2016. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a declarat că bucureştenii nu vor avea probleme cu apa caldă sau căldura la iarnă şi a făcut un apel la consilierii generali să voteze în şedinţa de luni pentru a avea un nou Consiliu de Administraţie al RADET. “Voiam să-i asigur pe bucureşteni că în această iarnă nu se va pune în niciun fel problema să nu aibă apă caldă şi căldură. De asemenea, luni, la şedinţa Consiliului General, fac apel la consilierii generali să voteze pentru a avea un nou Consiliu de Administraţie la RADET, oameni competenţi, oameni care cunosc aceste domeniu, care nu au alte interese decât cele ale bucureştenilor, pentru a pune pe alte baze şi relaţia cu RADET”, a precizat Firea.
Adio apă caldă
Septembrie 2016. Agențiile de știri anunță că aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza datoriilor:
,,Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, şi a notificat ELCEN în acest sens, că, începând cu data de 05.09.2016, va reduce presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 – iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri,, spune comunicatul.
Drumul Taberei, Militari și Crângași

Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului – cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei.

‘Mai mult decât atât, Distrigaz a anunţat intenţia demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părţi din datoria menţionată mai sus’, potrivit comunicatului ELCEN.

Reprezentanţii producătorului de energie mai spun că, urmare a datoriilor acumulate de RADET, ELCEN se află în imposibilitatea de a-şi onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime, materiale şi servicii.

‘În consecinţă, ELCEN a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%. Societatea a dat dovadă de disponibilitate faţă de solicitările repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare să efectueze plăţi salariale şi, totodată, să achite furnizorii care au prestat servicii de reparaţii şi întreţinere a reţelei de termoficare’, spun oficialii ELCEN.

Nu se va putea asigura termoficarea

Totodată, potrivit acestora, din discuţiile purtate cu Primăria Municipiului Bucureşti, a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligaţie de plată restantă a Municipiului Bucureşti faţă de RADET şi Electrocentrale Bucureşti în baza protocolului încheiat în 18 decembrie 2008, ce a fost aprobat prin hotărârea 424/2008 emisă de CGMB.

‘Subliniem că această sumă (258.969.243 lei) se regăseşte în Anexa numărul 1 din propunerile pentru proiectul Bugetului PMB pe anul 2016, semnată de Direcţia de Specialitate din cadrul Primăriei. În plus, faţă de această sumă, Primăria Municipiului Bucureşti, în anexele 1 şi 2 la Proiectul de BVC pe 2016, menţionează faptul că mai există o sumă pe care o datorează RADET, în valoare de 715 milioane de lei, care reprezintă o parte din subvenţiile restante’, se mai arată în comunicat.

Oficialii ELCEN susţin că au arătat Primăriei Capitalei că, fără plata acestei sume, nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 – 2017, motivat de imposibilitatea asigurării fondurilor pentru achiziţionarea combustibilului (gaze naturale), precum şi a efectuării reparaţiilor la capacităţile energetice de bază.

‘În multiplele discuţii care au avut loc între conducerea ELCEN şi Primăria Municipiului Bucureşti, s-a dat asigurarea că se vor face eforturile financiare necesare pentru asigurarea bugetării şi plăţii celor 259 de milioane de lei. În acest moment, însă, nu este demarată o acţiune din partea Primăriei pentru punerea în practică a acestor angajamente. În acest context, ELCEN nu a avut sursele financiare necesare pentru a asigura plata producătorului, transportatorului şi distribuitorului de gaze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here