Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în noiembrie 2018 la 15,4% din totalul consumului. Producători de tutun: Statul ar putea obţine mai mulţi bani la buget dacă ar combate mai mult contrabanda cu ţigări

0
909

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor în noiembrie 2018, la 15,4% din totalul consumului, cu 0,1 puncte procentuale mai mult faţă de septembrie 2018, iar media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete în 2018 este de 16,3%, faţă de 16% în 2017, potrivit ultimelor date Novel Research. Totodată, producătorii de ţigarete avertizează că o politică fiscală făcută impulsiv, fără studii de impact, creşte riscul de a asista la un reviriment al contrabandei.

Director general al Novel Research, Marian Marcu, a atras atenţia că regiunea nord-est se află în luna noiembrie 2018 în creştere accelerată a contrabandei, cu 7,6 puncte procentuale (p.p.) faţă de septembrie, ajungând la 41,1%.

Un reviriment negativ semnificativ, de 4,9 p.p. se înregistrează şi în sud-vest, unde studiul precedent notase cea mai importantă scădere. Pe de altă parte, în zona Bucureşti, se înregistrează o scădere consistentă de aproape 6 p.p., iar în vest, cu 5,7.p.p. până la 20,4%. Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se află în creştere (cu 5,6 p.p. până la 27,2%), iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante”, a declarat Marian Marcu.

Directorul departamentului juridic şi relaţii publice din cadrul British American Tobacco, Ileana Dumitru, consideră că surprinde decizia Guvernului României de a taxa suplimentar industria legală şi consumatorii corecţi prin introducerea celei mai mari creşteri a accizei la ţigarete din 2010 încoace, în condiţiile în care contrabanda a crescut în ultimul an.

Riscăm să ajungem într-o situaţie de prohibiţie dictată de preţ, în care tot mai mulţi români se vor îndrepta către piaţa neagră, unde produsele costă mai puţin de jumătate. Decizia de a creşte valoarea accizelor peste nivelul cerut de reglementările europene este cu atât mai neaşteptată cu cât românii plătesc deja cele mai mari preţuri pentru ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare. Putem doar spera ca această decizie a Guvernului de a obţine rapid fonduri suplimentare să fie dublată de măsuri ferme împotriva contrabandei, în caz contrar fiind periclitate nu doar industria şi încasările statului ci, îndeosebi, comunităţile cele mai expuse traficului ilicit”, a declarat Ileana Dumitru.

Directorul de Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr, a avertizat că politica fiscală se face impulsiv, fără analiză de impact, existând riscul real să asistam la un reviriment spectaculos al contrabandei şi la un impact semnificativ asupra inflaţiei.

În ultimii opt ani, creşterea accizelor a fost moderată: 2-3 euro, în aprilie. Creşterea accizelor anunţată de ministrul Finanţelor pentru 1 ianuarie este mai mare decât necesarul pentru ajustarea la cerinţele Directivei Europene. Practic, acciza se măreşte într-un interval de 12 luni cu 10 euro per total (în aprilie 2018 şi în ianuarie 2019), ceea ce nu s-a mai întâmplat din ianuarie 2010, când contrabanda a explodat, ajungând la peste 36% şi devenind cel mai important jucător de pe piaţă. Statul a înregistrat atunci pierderi anualizate la buget de un miliard de euro, iar producătorii legali au fost impactaţi semnificativ. Şi în cazul de faţă, ceea ce se ia pe mere din creşterea bruscă şi nejustificat de mare a accizei, se va da pe pere prin pierderile cauzate de expansiunea contrabandei”, a declarat Gilda Lazăr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here