Piaţa energiei electrice rămâne stabilă, se estimează o creştere a preţului energiei electrice de maximum 1%, de la 1 iulie

0
1679
energie-electrica

Niculae Havrileţ, preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a precizat  în cadrul conferinţei “Revoluţie în energie în România. Decizii pentru viitor”, organizate de InvestEnergy, că penultima etapă de liberalizare a pieţei energiei electrice ar putea duce la creşterea cu maximum 1% a preţului energiei electrice pentru consumatorii casnici

Şeful ANRE a declarat: “De la 1 iulie, piaţa va fi liberalizată cu încă o tranşă de 10% din totalul consumului, astfel că ar putea să existe anumite ajustări, dar sub 1%, deci considerăm că, practic, vom avea aceleaşi preţuri”.

Începând cu 1 iulie, se va intra în penultima etapă privind liberalizarea pieţei de energie electrică, ce presupune un consum de 90% din piaţa liberă faţă de o pondere de 80% cât este în prezent, restul provenind din piaţa reglementată. Începând din 2018, se va intra în ultima etapă, ce presupune liberalizarea completă a pieţei de energie.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui ANRE, piaţa de energie a României reprezintă între 17% – 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Domnia sa a mai subliniat că pierderile distribuitorilor de energie, apărute în urma condiţiilor meteo extreme de la sfârşitul lunii aprilie, nu vor avea un impact semnificativ asupra facturilor.

Dl. Niculae Havrileţ a explicat că acestea trebuie încadrate în categoria pagubelor înregistrate în urma unor condiţii extrem de grele, iar distribuitorii să primească statutul de forţă majoră. În acest caz, ANRE va fi obligată să preia costul reparaţiilor în factura finală, pe care-l estimează undeva între 0,5% şi 1%.

În legătură cu factura la gaze, Niculae Havrileţ a precizat că cea mai ieftină încălzire se poate obţine atunci când toate condiţiile de eficientizare sunt puse în practică. Astfel, un apartament complet izolat termic consumă aproximativ 700 de metri cubi de gaze pe an, factura în acest caz fiind de 900 de lei, care împărţită la douăsprezece luni poate fi susţinută.

Referitor la informaţia conform căreia preţul gazelor a crescut în luna aprilie cu 2,5% faţă de martie, publicată de Institutul Naţional de Statistică, preşedintele ANRE,   Niculae Havrileţ, a precizat că valoarea corespunde cu cea estimată de ANRE (2% – 2,5%), explicând că această creştere provine din faptul că nu mai există preţ reglementat la achiziţia de gaze naturale, contractele încheindu-se pe piaţa liberă. Prin utilizarea burselor s-au încheiat contracte de 25% – 30% din totalul cantităţilor consumate într-un an, ceea ce înseamnă că piaţa începe să funcţioneze, a mai adăugat preşedintele ANRE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here