Pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, vor fi impozitate cu 90%

0
901

Liviu Pop, senator PSD, a depus un proiect de lege care dă o lovitură năucitoare unei anumite categorii de pensionari. Pensiile ar urma să fie impozitate cu 90%. Este vorba de pensiile speciale foarte mari.

Conform unui proiect de lege depus de acesta, supraimpozitarea ar urma să se aplice în cazul pensiilor care depășesc 10.000 de lei. Acțiunea legislativă dă o lovitură năucitoare foștilor magistrați.

Propunerea de modificare a Codului Fiscal echivalează practic cu o plafonare a pensiilor, măsură pe care Pop o consideră una de echitate socială.

Potrivit Codului Fiscal, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. În cazul celor care depășesc acest prag, se aplică un impozit de 10% însă numai pentru suma care trece de 2.000 de lei.

Potrivit inițiatorului, prevederea în cauză face ca pensiile foarte mari să nu fie impozitate cum ar trebui. ”Există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt, în medie, la un nivel de 1.150 de lei, și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, pe care o primește, conform informațiilor publice, un fost magistrat, sumă din care impozitul reținut este de 7.189 de lei”, a susținut senatorul PSD.

El mai vine cu încă o propunere în acest sens. Astfel, Liviu Pop vrea introducerea unui al doilea prag de impozitare, anume cel de 10.000 de lei. Cuantumul din pensie care trece de acest prag va fi impozitat cu 90%. El a susținut că banii obținuți ar putea fi folosiți pentru măsuri de protecție socială care să se adreseze comunităților vulnerabile.

Practic, pensiile speciale nu vor putea depăși decât cu puțin pragul de 10.000 de lei.

Proiectul de lege a fost depus la Senat și este în perioada de dezbatere publică, înainte de a parcurge procedurile legislative.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here