Profesorul Puscariaş, Dan Voiculescu, apărat de o lege penală facută ca pentru el

0
1710
voiculescu

Legea penală nu prevede obligaţia recuperării prejudiciului în cazul eliberării condiţionate a omului de afaceri Dan Voiculescu ,identificarea şi recuperarea creanţelor din dosarul „ICA” fiind în competenţa instituţiilor statului, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Fiscul a recuperat 14,7% din prejudiciul de 60 de milioane stabilit de instanta in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), soldat cu condamnarea la zece ani de inchisoare a lui Dan Voiculescu, potrivit unui raspuns al ANAF-ului la o solicitare HotNews.ro. Mai precis, pana la data de 21 iulie 2017, ANAF a recuperat suma de 39.130.106 lei din prejudiciul total stabilit la 266.171.892 de lei.

Tribunalul Bucureşti a facut publica motivarea deciziei din 18 iulie prin care judecătoarea Iosefina Pârvu a dispus eliberarea condiţionată din închisoare a omului de afaceri Dan Voiculescu, după ce acesta a executat aproape 3 ani din cei 10 ani închisoare primiţi în dosarul „ICA”.

“Dispoziţiile cuprinse în art.59 din Codul de procedură penală vechi din 1969 – lege penală mai favorabilă – nu cuprind menţiuni privitor la o astfel de obligaţie, analiza lor însemnând o combinare a dispoziţiilor de drept substanţial succedate în timp şi, deci, încălcarea principiului aplicării legii penale mai favorabile. Critica cuprinsă în contestaţia procurorului va fi analizată de judecător şi prin dispoziţiile cuprinse în hotărârea de condamnare prin care s-a dispus luarea măsurii de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei a bunurilor mobile şi imobile aparţinând intimatului condamnat, inclusiv asupra conturilor societăţilor comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator ce vor fi identificate în cursul punerii în executare a hotărârii de condamnare. Recuperarea acestor creanţe şi identificarea lor prealabilă este dată în competenţa unor instituţii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie”, se arată în motivarea judecătoarei.

Iniţial, o comisie de la Penitenciarul Rahova nu a fost de acord cu eliberarea lui Voiculescu, pe motiv că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.

La 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu în dosarul „ICA”, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here