Orice angajat din România care doreşte să-şi recapete, în faţa instanţelor de judecată, pierderile salariale suferite începând cu 1 ianuarie 2018, poate apela la un instrument juridic pus la dispoziţie de Blocul Naţional Sindical

0
1483
salarii

Proiectul de asistenţă juridică standardizată este disponibil, începând din 8 februarie 2018, pentru toţi salariaţii români afectaţi de măsurile salariale şi fiscale, intrate în vigoare de la începutul acestui an.

Cele mai recente estimări, citate de BNS, arată că între 30.000 şi 50.000 de angajaţi din sectorul public sunt afectaţi, în mod direct, de “experimentele fiscale şi cele de politică salarială practicate de actuala coaliţie”, iar peste două milioane de angajaţi din mediul privat “sunt deja victime sigure ale aceluiaşi model păgubos de fiscalizare a muncii”.

“Blocul Naţional Sindical, confederaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, anunţă că a finalizat un instrument juridic care poate fi folosit de orice angajat din România care doreşte să-şi recapete, în faţa instanţelor de judecată, pierderile salariale suferite, începând cu 1 ianuarie 2018, ca efect al adoptării unor acte normative în domeniul salarial sau fiscal.

Din punctul nostru de vedere, trei acte normative, toate adoptate în 2017, au condus la reducerea veniturilor nete ale salariaţilor, începând cu 01.01.2018, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Ordonanţa 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi Ordonanţa 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ultimele două afectând întreaga piaţă a muncii.

BNS, consecvent cu propriile sale angajamente faţă de membrii săi de sindicat, a pregătit un pachet de informaţii juridice şi formulare standardizate, oferind astfel asistenţă celor care au nevoie de sprijin în viitoarele lor confruntări juridice cu statul sau cu angajatorii privaţi”, se arată în comunicatul citat.

“Din păcate, la doar câteva luni de la momentul în care BNS semnala public riscurile de reducere a veniturilor salariale, ca urmare a adoptării celor trei acte mai sus menţionate, azi numărăm victimele în rândurile angajaţilor din România, societatea românească se confruntă, în continuare, cu o atitudine cinică şi suficientă din partea guvernanţilor care, într-un mod absolut halucinant, trec la capitolul „pierderi colaterale” angajaţii care, din vina politicilor publice practicate de actuala coaliţie, înregistrează pierderi din salariile nete. Realitatea este îngrijorătoare, iar artificiile fiscale continuă într-un ritm alarmant, prin ordonanţe de urgenţă validate de Guvern, apărute şi schimbate de pe o zi pe alta. În ultimele două zile, în mai puţin de 48 de ore, au fost transmise patru variante complet diferite ale unui proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, fără evaluări de impact cuvenite şi fără aplicabilitate reală”, notează Blocul Naţional Sindical.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here