Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată de Guvern. Actul normativ prevede transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%

0
1244
Ministerul Finanţelor Publice

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice a declarat că venitul net al angajatului va creşte, iar angajatorul nu va plăti mai mulţi bani la buget urmare a scderii impozitului pe venit de la 16 la 10%, a reducerii contribuţiilor sociale de la 39,25% la 37,25% şi a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

„Ordonanţa mult discutată, dezbătută, care conţine modificări ale Codului fiscal incluse în programul de guvernare, deci cunoscute demult aceste modificări, aprobate prin Parlament, aduce importante beneficii pentru cetăţeni, cât şi pentru firmele care activează astăzi în România”, a afirmat ministrul Finanţelor în deschiderea şedinţei de Guvern, la solicitarea premierului Mihai Tudose.

Ionuţ Mişa a punctat ca primă măsură fiscală avută în vedere reducerea impozitului pe venit de la „16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturile de autor şi cabinete individuale, pentru chirii, pentru dobânzi, arende, premii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse şi investiţii, cu excepţia veniturilor din dividende, unde impozitul rămâne 5%”.

„Totodată, se reduc contribuţiile sociale de la 39,25% la 37,25%, deci are loc o reducere a contribuţiilor sociale cu două procente. În corelaţie cu aceste două măsuri este o a treia măsură, care vizează transferul contribuţiilor şi sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat, în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor. Vreau să menţionez că toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani la bugetul de stat”, a explicat ministrul de Finanţe.

Hotărârea de Guvern referitoare la salariul minim pe economie va fi prezentată într-o şedinţă ulterioară a Executivului din cauză că, în prezent, proiectul se află în transparenţă decizională, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

„Într-o primă lectură, săptămâna trecută, am citit hotărârea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, care va fi prezentată într-o şedinţă ulterioară, deoarece, în acest moment, ea se află în transparenţă decizională, postată pe site-ul Ministerului Muncii, şi mai avem de luat avizul Consiliului Economic şi Social”, a declarat Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

„Nu sunt niciun fel de modificări nici la această hotărâre de Guvern. De altfel, vreau să vă spun că, de regulă, salariul minim pe economie se stabileşte în luna decembrie. Anul acesta a fost un caz special pentru că Guvernul s-a investit mai târziu şi a fost dată hotărârea de Guvern chiar în luna ianuarie pentru anul acesta. Deci nu este niciun fel de întârziere, pur şi simplu trecem prin toate etapele necesare adoptării acestei hotărâri de Guvern”, a spus Vasilescu.

Ea a mai afirmat că sistemul informatic Revisal este pregătit să suporte modificarea contractelor individuale de muncă.

„Referitor la întrebarea pe care mi-aţi pus-o în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, dacă Revisalul este pregătit astfel încât să poată să suporte modificarea contractelor individuale de muncă de la data de 1 ianuarie, vreau să vă spun că am făcut toate verificările necesare, sistemul informatic este pregătit. De altfel, în perioada următoare vom veni cu o hotărâre de Guvern care prelungeşte la 20 de zile lucrătoare, adică pentru toată luna ianuarie, perioada de introducere a contractelor individuale de muncă, astfel încât angajatorii să nu aibă niciun fel de problemă din acest punct de vedere”, a precizat Vasilescu.

În şedinţa de Guvern din 26 octombrie, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. „Vă propunem astăzi o hotărâre de Guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe ţară să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile în care, la vremea respectivă, nu fusese luată în calcul întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat”’, spunea atunci Lia Olguţa Vasilescu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here