Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind obligativitatea plăţii cu cardul la firmele care au o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro

0
1571
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind obligativitatea plăţii cu cardul

Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea acestei OUG

Obligativitatea acceptării plăţii cu cardul vizează atât firmele private, cât şi operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite si taxe, pragul cifrei de afaceri al acestora fiind micşorat de la 100.000 de euro la 10.000 de euro.

“În momentul în care plăţile se fac prin transfer bancar, posibilitatea de a frauda bugetul este din ce în ce mai mica. Este vizată combaterea micii evaziuni. În special, vor fi afectate afacerile mici, de genul buticului de la scara blocului sau a micilor magazine din mediul rural, care vor fi obligate să accepte plata cu cardul. În mediul rural va fi mai difcil de aplicat, dar toată lumea trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele. Probabil că măsura va fi combinată cu introducerea caselor de marcat, conectate direct la ANAF. Însă problema este dacă tehnica ANAF va rezista”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa.

În nota de fundamentare se precizează că instituţiile acceptante suportă cheltuielile cu achiziţionarea si instalarea terminalelor de plată.

De asemenea, tot în nota de fundamentare se arată că a fost reglementată posibilitatea acordării unui avans în numerar la terminalele de plată de către operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi si alte obligaţii de plată, precum si de către persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si au o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro. Avansul în numerar nu poate să depăsească suma de 200 de lei şi se evidenţiază distinct pe bonul fiscal.

Pe de altă parte, comercianţii au posibilitatea de a percepe un comision de maximum 1% din sumă, în cazul acordării avansului în numerar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here