Operaţiunile Repo efectuate de BNR în ultimul an şi jumătate se încadrează între 1 şi 10,5 miliarde lei

0
1236

Lichiditatea din sectorul bancar a dispărut mai repede decât ne aşteptam, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, luni, Banca Naţională a României (BNR) a injectat în piaţa bancară 12,17 miliarde lei, realizând, astfel, cea mai mare operaţiune Repo din 1 octombrie 2012, când a împrumutat băncile cu 12,62 miliarde lei.

Analiştii spun că nu a avut loc un eveniment special în sector care să atragă o sumă atât de mare.

Ionuţ Dumitru a declarat pentru Bursa:

“Băncile au avut nevoie de lichiditate, nu văd niciun alt motiv.

Au fost plăţi la buget până la 25 ale lunii, însă astfel de plăţi au loc în fiecare lună. Dacă a fost nevoie ca băncile să împrumute 12 miliarde lei de la BNR, atunci probabil că la nivel de sistem este nevoie de lichiditate. În mod normal, BNR are rolul să facă astfel de operaţiuni pe termen scurt, însă noi, până acum, am avut o situaţie atipică, având un surplus de lichiditate care a dispărut mai repede decât ne aşteptam. Probabil că, în toamnă, situaţia se va schimba din nou şi lichiditatea o să revină în piaţă, pentru că la MFP urmează ca un volum mare de titluri de stat să ajungă la maturitate”. 

Per total piaţă, nu a existat un motiv pentru operaţiunea Repo , întrucât băncile sunt bine capitalizate, iar raportul credite/depozite este convenabil, ne-a precizat analistul financiar Aurelian Dochia. Domnia sa a mai spus: “Fără îndoială că lichiditatea injectată în piaţa bancară vine ca răspuns al unei nevoi a domeniului, pentru că în acest sector pot apărea oricând momente în care se petrece ceva. Deşi piaţa, per ansamblu, nu necesită astfel de sume, totuşi există particularităţi ale anumitor zile în care au loc acţiuni de acest gen”.

Suma injectată de BNR în piaţa bancară a determinat scăderea indicelui ROBOR. Astfel, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru majoritatea creditelor în lei, a scăzut, luni, de la 3,30% la 3,27%, pentru ca ieri să ajungă la 3,25%.

Şi ROBOR la o lună a mai scăzut, ieri, de la 3,21% la 3,18%, luni acest indice înregistrând 2,24%. În schimb, ROBOR la şase, nouă şi 12 luni au stag-nat, ieri faţă de luni, la 3,43%, 3,49%, respectiv 3,55%. ROBOR la şase şi nouă luni se situau, luni, la 3,44% şi 3,50%, în timp ce acest indice la 12 luni avea aceeaşi valoare ca cea de ieri.

Toate detaliile pe:

http://www.bursa.ro/ionut-dumitru-presedintele-consiliului-fiscal-lichiditatea-din-banci-a-disparut-mai-repede-decat-…&s=banci_asigurari&articol=352228.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here