O nouă criză va veni cu siguranţă, întrucât există mai multe indicii care arată că s-a încheiat ciclul de creştere economică

0
1535

Remus Borza, deputat independent, a declarat într-un comunicat ca Guvernul ar trebui să pregătească ţara pentru o nouă criză economică, iar o remaniere a Executivului este absolut necesară, pentru ca ministerele să fie preluate de profesionişti.

“De la marea criză din 1929, crizele globale s-au succedat după un anumit algoritm confirmat şi statistic. După un ciclu de creştere economică de şapte până la zece ani, urma o criză între doi până la cinci ani. Această succesiune creştere-scădere economică se repetă de mii de ani”, a arătat Borza.

“Toate marile crize din ultima sută de ani au debutat în SUA. Anul acesta, am avut trei avertizori care anunţau încheierea unui ciclu de creştere economică şi prevesteau recesiunea. Corecţiile de pe bursa americană din ianuarie, februarie şi săptămâna trecută nu sunt deloc întâmplătoare. Toţi cei trei indici bursieri de pe Wall Street, Nasdaq, S&P şi Dow Jones, în ultima săptămână, s-au depreciat cu peste 10%, alimentând speculaţiile că nu sunt simple corecţii şi că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe. Economia globală e un mare balon de săpun, care, în curând, se va sparge. PIB-ul tuturor ţărilor lumii este de 85.000 miliarde dolari”, a mai susţinut el.

Conform FMI, datoria globală este de 164.000 miliarde dolari, iar, potrivit Institute of International Finance (IIF), totatul datoriei publice şi private, la nivel global, este de 247.000 miliarde dolari, reprezentând 318% din PIB-ul global.

“Majoritatea ţărilor lumii, chiar şi cele dezvoltate sunt supraîndatorate. În lume sunt în circulaţie titluri de valoare de peste 300.000 miliarde dolari, care de mult nu mai au nicio acoperire în aur sau valute. Tendinţele inflaţioniste cu care se confruntă şi România, creşterea dobânzilor – Rezerva Federală a SUA, crescând dobânda de referinţă la 2,25%, cu intenţia de a o majora la 3,5% până în 2020 – sunt elemente care vor alimenta criza de lichiditate”, a continua Borza.

Potrivit acestuia, odată cu creşterea dobânzilor, investitorii vor fi tentaţi să-şi investească banii în obligaţiuni, retrăgându-i de pe pieţele de capital, care, evident, se vor prăbuşi. Supraevaluarea acţiunilor companiilor americane, datoriile suverane ale ţărilor europene (Grecia, Italia), maximele istorice înregistrate în ultimii doi ani, atât pe burse, cât şi pe pieţele imobiliare, anunţă sfârşitul balului.

“Bomboana de pe colivă o reprezintă războiul comercial al SUA cu China şi Europa. Politica protecţionistă a lui Trump, materializată în impunerea unor suprataxe vamale, a generat deja măsuri de retorsiune din partea Chinei şi Europei. Creşterea taxelor vamale frânează liberul schimb şi volumul mărfurilor tranzacţionate cu consecinţa contractării economiei globale. Mai sunt câţiva şacali internaţionali care se îmbogăţesc în perioadele de recesiune economică. Cumpără în criză cu câteva miliarde de dolari companii care valorează zeci sau sute de miliarde. Criza s-a dovedit pentru aceşti speculanţi cea mai bună oportunitate de a face bani”, a mai spus deputatul.

“Am construit Legea bugetului de stat pe o creştere economică de 5,5%. Aşa cum anticipam la începutul anului, creşterea economică nu va depăşi 4%. Săptămâna aceasta, şi FMI şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru România de la 5,1% la 4%. Asta înseamnă că nici veniturile bugetare prognozate la 287 miliarde lei nu se vor încasa. Vom colecta maxim 270 miliarde lei. Ce ne facem că am angajat deja cheltuieli de 314 miliarde lei, preponderent pe salarii, pensii şi ajutoare sociale? Mărind ecartul dintre cheltuieli şi venituri, riscăm să ieşim din ţinta de deficit bugetar de 3%, asumată prin Tratatul de la Maastricht”, a mai spus parlamentarul.

Borza a arătat că şi în acest an vor fi sacrificate investiţiile, în condiţiile în care datoria externă a ajuns la o valoare record de 98 miliarde euro, doar în contul dobânzilor plătind anul acesta 3,5 miliarde euro.

“România se împrumută din ce în ce mai greu şi la costuri din ce în ce mai mari, Guvernul intrând deja în rezervele de la BNR pentru a finanţa datoria. Avem nevoie urgentă de o remaniere guvernamentală. Avem nevoie în Guvern de oameni competenţi, vizionari şi curajoşi, care să restructureze aparatul bugetar, să modernizeze statul, să reformeze marile sisteme publice: administraţie, sănătate, învăţământ. Dar în primul rând, să pregătească ţara pentru criză”, a concluzionat Borza.

Toate detaliile pe:

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/10/17/remus-borza-guvernul-ar-trebui-sa-pregateasca-tara-pentru-o-noua-criza-economica–194639

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here