Numai firmele cu afaceri peste 50.000 de euro sunt obligate la plata cu cardul

0
2012
card-online

Comisia pentru industrii şi servicii a aprobat săptămâna aceasta un amendament care aduce o modificare la legea cashback, prin care numai firmele cu afaceri peste 50.000 de euro să fie obligate să deţină POS prin care să permită plata cu cardul.

Amendamentul a fost depus de deputatul USR Cristina Prună, după ce anterior, în luna martie, şi deputaţii USR Claudiu Năsui şi Cosette Chichirău au depus un proiect de lege de modificare în acelaşi sens a legii cashback.

 „Pot să spun că am câştigat o bătălie pentru debirocratizare printr-un amendament care a fost votat în unanimitate. Amendamentul pe care l-am propus creşte pragul cifrei de afaceri peste care se aplică această obligativitate de la 10 000 euro la 50 000 euro”, a scris Prună pe pagina sa de Facebook.

La începutul acestui an a intrat în vigoare legea cashback, care obligă firmele care se ocupă cu comerţul cu amănuntul şi care realizează anual afaceri mai mari de 10.000 de euro să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit. De asemenea, legea obligă magazinele să acţioneze ca un bancomat şi să acorde clienţilor un avans în numerar, care nu poate depăşi 200 lei, la terminalele de plată. Această tranzacţie se asimilează unei retrageri de numerar de la bancomat, iar comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

Amendamentul depus de Prună prevede ca numai firmele cu afaceri de 50.000 de euro să fie supuse obligativităţii deţinerii unui POS pentru plata cu cardul.

„Este esenţial ca reglementările statului să pornească de la realitatea socio-economică a ţării. Pentru comercianţii mici , POS-ul este un cost fix constant, iar pe de altă parte, în cazul multor afaceri, clienţii mult prea des nu îl utilizează, iar comercianţii ştiu asta. Ridicarea pragului asigură că nu punem o povară costisitoare, printr-o reglementare oarbă asupra afacerilor care subzistă. Trebuie să înţelegem că micii antreprenori sunt cei care sunt în măsură să îşi stabilească modelul de business pe care şi-l doresc şi nu statul”, motivează Prună amendamentul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here