Nici porci nu mai vindem ca odinioară

0
3404
porci
Față de aceeași perioadă a anului trecut, în mai 2016 efectivele de porcine au scăzut cu 1,8% pe total și cu 2,8% pe colectivul matcă, a dezvăluit INS.
Creşterea porcinelor a fost mereu o activitate tradiţională a românilor. Însinte de 1989, România creștea aproximativ 18 – 19 milioane de porci pe an, iar o mare parte din producție era destinata pieței din Rusia, potrivit unui fost oficial al Comtim, una dintre cele mai mari ferme de porci de stat din România.
Din exportatori am devenit importatori
După Revolutie, o mare parte din cele 800.000 de unitati de productie au fost fie privatizate, fie inchise, iar, până în 1996, 85% din carnea de porc consumata pe plan intern era din import.
Nivelul consumului de carne de porc/locuitor este în corelaţie directă cu producţia de carne şi puterea de cumpărare a consumatorului. Și lucrurile arătate de Institutul Național de Statistică indică o scădere în 2016. Față de aceeași perioadă a anului trecut, în mai 2016 efectivele de porcine au scăzut cu 1,8% pe total și cu 2,8% pe colectivul matcă, a dezvăluit INS
Important de spus și faptul că creșterea porcilor asigură stabilitatea forţei de muncă în zona rurală, iar nici aici nu stăm foarte bine.
Distribuția pe zone geografice
Analizând distribuţia efectivelor de porcine la 1 mai 2016 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 mai 2015, se constată că ponderea acestora a crescut în regiunile: Vest (+2,2 puncte procentuale), Nord‐Vest (+0,7 pp.), Centru (+0,5 pp.) şi a scăzut în regiunile: Sud‐Est (‐2,1 pp.), Sud Muntenia(‐0,8 pp.), Nord‐Est (‐0,4 pp.), Sud‐Vest Oltenia (‐0,1 pp.), iar în București ponderea a rămas constantă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here