Modificările codului fiscal le ia guvernanților tot timpul: taxarea inversă ,o măsură de combatere a evaziunii, băgată sub preș

0
883

România a ocupat primul loc cu cea mai mare diferența între TVA de încasat și cel colectat efectiv.

Guvernul trebuie să dea o Ordonanță de Urgență, până la finele acestui an, prin care să prelungească termenul de aplicare a taxării inverse, o măsură de combatere a evaziunii fiscale la cereale, imobile, construcții, părți de construcție, terenuri, telefoane mobile, energie electrică, certificate verzi, console de jocuri, tablete PC, laptopuri, masă lemnoasă, materiale lemnoase etc. În caz contrar, planurile de afaceri ale companiilor care activează în comerțul cu aceste mărfuri vor fi date peste cap.

Taxarea inversă e o măsură de simplificare în domeniul TVA care e permisă doar în cazul a 14 operațiuni.

Autoritățile europene au decis în urmă cu câteva luni prelungirea aplicării taxării inverse pentru operațiunile care expiră la sfârșitul anului, dar măsura trebuie introdusă în legislația noastră în Codul fiscal. Cum timp de elaborarea unei legi nu mai e, a rămas doar varianta unei OUG. Și probabil vor mai fi una sau două ședințe de guvern până la 31 decembrie. Prin taxare inversă se reduc fraudele de tip carusel sau export fictiv, fraude care constau în rambursări ilegale de TVA către firme-fantomă, deoarece respectivele rambursări sunt posibile doar pentru marja, și nu pentru întreagă baza de aplicare a TVA.

Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotărât recent că statele membre UE ”cel mai grav afectate de frauda în materie de TVA”, inclusiv România, vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiții tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operațiunile locale (transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului către client).

Statele vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri și prestările de servicii interne care depășesc pragul de 17.500 de euro pe tranzacție. În statele membre care vor dori să aplice această măsură, 25% din deficitul de TVA trebuie să se datoreze fraudei de tip carusel.

Comisia Europeană a publicat raportul “VAT Gap”, în care cifrele arată că România este statul din UE cu cel mai ridicat nivel al fraudei cu TVA. Raportul prezintă situația sistemului fiscal actual și al colectării taxei TVA la nivelul Uniunii. Potrivit raportului, România pierde în fiecare an venituri de 27,55 miliarde de lei, adică aproximativ 6 miliarde de euro, consecință a necolectarii TVA. Asta înseamnă, mai exact, o fraudă cu TVA tradusă în pierderi de 36% din totalul veniturilor cuvenite. ”România a redus în ianuarie 2016 rată standard de la 24% la 20%. Schimbarea a avut impact substanțial asupra ratei efective (rată care arată cât s-a colectat efectiv, n.r.) de la 17,2% la 13,5%. În ciuda reducerii ratei, neconformarea privind TVA s-a majorat, iar diferența a crescut la aproape 36%. În termeni relativi, diferența este cea mai mare din UE”, arată Comisia Europeană.

La nivelul Uniunii Europene, media pierderilor a fost de 9-10 procente, Luxemburg, Malta, Croația, Suedia și Spania înregistrând cele mai mici procente, în timp de România a ocupat primul loc, cu cea mai mare diferența între TVA de încasat și cel colectat efectiv. După țară noastră, cea mai mare diferența a fost întâlnită în Grecia, care a înregistrat pierderi de aproape 30%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here