Mişcări, revolte şi revoluţii, dar fiscale. S-a schimbat modificarea: Ordonanţa care schimbă ordonanţa

0
1214

Guvernul a ajuns să aplice „petice” fără număr la revoluţia fiscală, cea mai recentă fiind cea prin care repară faptul că mamelor le scădeau indemnizaţiile pentru creşterea copilului.

Guvernul a reparat printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, situaţia mamelor şi a persoanelor aflate în concediu medical cărora le scădeau indemnizaţiile. Aceasta este cea de-a treia ordonanţă care cârpeşte haosul creat de revoluţia fiscală, însă şarada nu se termină aici, urmând să mai existe cel puţin o ordonanţă în acest sens, prin care Executivul să rezolve şi problemele create de Formularul 600.

Astfel, indemnizaţiile pentru concediu medical şi maternal vor rămâne la acelaşi nivel ca la finalul anului trecut, cel puţin pentru jumătate de an. Potrivit noilor reguli adoptate de Guvern, contribuţia la asigurări sociale datorată din indemnizaţia de concediu medical va fi plafonată chiar începând cu indemnizaţiile plătite din ianuarie anul acesta, astfel încât angajaţii în concediu medical sau maternal să nu primească o sumă netă mai mică decât anul trecut. Cu toate acestea, soluţia găsită de Executiv este doar temporară, urmând să se aplice pe intervalul de timp 1 ianuarie – 30 iunie 2018.

În acelaşi timp, proiectul vine cu o soluţie şi pentru indemnizaţiile plătite deja. Până la data de 31 martie, angajatorii trebuie să facă regularizări şi să depună declaraţii rectificative, urmând să le dea înapoi salariaţilor beneficiari diferenţele de bani care ies în plus.

Mai mult, până la 30 iunie va fi nevoie de o singură lună de stagiu minim de asigurare pentru a putea beneficia de concediu medical. Până la finalul lui 2017, stagiul minim de asigurare era tot de o lună, dar odată cu intrarea în vigoare a revoluţiei fiscale el a fost majorat la 6 luni. În acest caz, multe persoane nu mai puteau beneficia, de pildă, de concedii de maternitate, pentru că nu mai îndeplineau condiţia actuală a stagiului, deşi la 1 ianuarie îndeplineau condiţia de o lună de stagiu.

Evoluţiile revoluţiei fiscale

OUG 79/2017 – „Revoluţia fiscală”, prin care de la 1 ianuarie se transferă contribuţiile de la angajator la angajat

OUG 2/2018 – prorogă termenul până la care românii cu venituri din activităţi independente, chirii, dividende şi activităţi agricole au obligaţia depunerii Declaraţiei 600

OUG 3/2017 – rezolvă problema IT-iştilor, a persoanelor cu dizabilităţi, din cercetare-dezvoltare, a persoanelor cu handicap, dar cu aplicare doar până la finalul anului 2018

Noua OUG – rezolvă problema indemnizaţiilor de concediu medical şi maternal, dar cu aplicare doar până la 30 iunie 2018.

 În viitor – până la data de 15 aprilie este aşteptată o OUG pentru a rezolva problemele create de Declaraţia 600.

Fără număr, fără număr

Ordonanţa dată de Guvern este cea de-a treia care încearcă să rezolve, măcar temporar, problemele create de revoluţia fiscală, respectiv OUG 79/2017 care transferă contribuţiile sociale de la angajator la angajat şi stabileşte cuantumul acestora la 35%.

În data de 8 februarie, Executivul a mai adoptat o ordonanţă, OUG 3/2017, care a peticit alte salarii care scădeau. Era vorba de lefurile persoanelor scutite de impozit, respectiv angajaţii din IT, din cercetare-dezvoltare, zilierii şi persoanele cu handicap, dar şi ale celor care lucrează part-time. Sunt vizaţi atât bugetarii, cât şi angajaţii din mediul privat. Pentru cei scutiţi de impozit, statul îşi asumă plata unei părţi din contribuţiile sociale, în timp ce pentru cei care lucrează part-time angajatorul va trebui să suporte costurile în plus. Însă legea prevede că doar angajatorii care au mărit salariile brute ale IT-ştilor cu 20% vor primi această deducere. Totodată, noua lege îi ajută şi pe cei care lucrează part time, care vor plăti contribuţii sociale ca şi până acum, proporţional cu salariul pe care îl câştigă, urmând ca angajatorul să suporte diferenţa de contribuţii până la nivelul salariului minim. Însă şi această soluţie este temporară, urmând să se aplice până la finalul anului 2018. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spunea că va încerca să găsească o soluţie şi pentru anii viitori.

Feriţi-vă: Vine ordonanţa!

O altă ordonanţă dată de Guvern, OUG 2/2018, este cea prin care prorogă până la 15 aprilie termenul până la care românii cu venituri din activităţi independente, chirii, dividende şi activităţi agricole au obligaţia depunerii Declaraţiei 600. Acest lucru a fost necesar pentru că aceşti oameni deplângeau atât termenul prea scurt de depunere a declaraţiei – iniţial 31 ianuarie -, cât şi faptul că multe prevederi din formular nu erau clare. Acum, ministerul de Finanţe susţine că lucrează la un mecanism care are în vedere simplificarea sistemului de declarare şi plată a contribuţiilor sociale, urmând ca până pe 15 aprilie să lanseze în dezbatere publică un proiect în acest sens. Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat că în următoarele zile va face o prezentare în ceea ce priveşte Formularul 600, urmând să existe un singur formular şi o singură plată.

La mijlocul lunii februarie, Teodorovici spunea că Ministerul Finanţelor va încerca să comaseze cinci formulare, inclusiv Declaraţia 600, iar statul va taxa veniturile estimate, nu pe cele realizate. Aşadar, este aşteptată o nouă ordonanţă de „cârpit” revoluţia fiscală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here