Magistratii nu sunt Dumnezei – trebuie sa raspunda cu averea personala si cu libertatea proprie pentru deciziile nefundamentate, arogante sau abuzive

0
2113
Magistrati

Romanii sunt intrebati daca sunt de acord cu excluderea din magistratura a judecatorilor si procurorilor care comit abuzuri in exercitarea profesiei lor. Deputatul independent Daniel Oajdea a lansat petitia “Semneaza pentru excluderea magistratilor care fac abuzuri” prin care se doreste ca cetatenii sa isi exprime pozitia fata de posibilitatea tragerii la raspundere a magistratilor care fac abuzuri in dosare, cu consecinta prejudicierii celor vizati de masurile instantei sau a reprezentantilor parchetelor. In sustinerea petitiei, deputatul Daniel Oajdea afirma ca este important sa “intelegem ca puterea judecatoareasca nu este subminata de cei care iau atitudine impotriva abuzurilor si care exprima public aceasta indignare, ci de cei care, din interiorul justitiei, calca in picioare libertatea cetatenilor“. Or, conchide Daniel Oajdea se impune ca judecatorii si procurorii din ale caror dispozitii oameni nevinovati ajung dupa gratii, sa fie pedepsiti pentru savarsirea infractiunii de privare de libertate.

Petitia deputatului Daniel Oajdea precede un alt demers extrem de important al parlamentarului. Este vorba despre propunerea de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in sensul introducerii unor noi articole in care sa se stipuleze ca abuzurile in exercitarea profesiei pot atrage sanctiuni dintre cele mai grave. In textul de sustinere a petitiei, Oajdea sublinaza ca vor exista multi magistrati “vinovati care nu au raspuns pentru abuzurile lor timp de 25 de ani”, care se vor opune acestor propuneri de sanctionare si “vor face tot ce le sta in putinta pentru ca acest proiect sa nu devina lege”.

Iata textul petitiei:

Am propus modificarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, care prevede ca magistratul care isi indeplineste atributiile cu rea-credinta, grava neglijenta sau nu respecta deciziile CCR sa fie exclus din magistratura.
De asemenea, conform proiectului, toate actele incheiate de cei gasiti vinovati (ulterior savarsirii uneia dintre aceste abateri) vor fi nule de drept si vor fi obligati sa restituie toate drepturile salariale incasate ulterior savarsirii abaterilor.

Este important sa intelegem ca puterea judecatoreasca nu este subminata de cei care iau atitudine impotriva abuzurilor si care exprima public aceasta indignare, ci de cei care, din interiorul justitiei, calca in picioare libertatea cetatenilor. Astfel de persoane nu trebuie sa faca parte din sistemul de justitie. Judecatorii sau procurorii din cauza carora oameni nevinovati fac inchisoare, trebuie sa fie pedepsiti intocmai ca pentru savarsirea infractiunii de privare de libertate.  Asa cum va imaginati, magistratii vinovati care nu au raspuns pentru abuzurile lor timp de 25 de ani, nu vor dori sa raspunda nici de acum incolo, prin urmare vor face tot ce le sta in putinta pentru ca acest proiect sa nu devina lege.

Acest proiect va fi aprobat daca noi vom exprima public dorinta ca cei vinovati sa raspunda asa cum raspund toti cetatenii tarii.

Petitia poate fi votata aici: Petitie

Propunerea de modificare a Legii nr. 303/2004: “Statul este obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”

In ce priveste modificarea Legii nr.303/2004, deputatul Daniel Oajdea a inaintat in data de 21 iunie 2016 Biroului Permanent al Camerei Deputatilor spre dezbatere si aprobare propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile insotita de expunerea de motive.

In cuprinsul proiectului de lege, Daniel Oajdea propune modificarea si completarea art. 96 alin. (7) si (8) si a art. 99 indice 1 alin. (3) si (4).

Iata propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004:

Alin. (7) si (8) ale art. 96 se modifica si se completeaza avand urmatorul cuprins:

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul este obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in cazurile prevazute de prezentul articol este de cinci ani pentru cazurile in care persoana vatamata a suferit pierderi materiale si de opt ani pentru cazurile in care persoana vatamata a fost privata de libertate.

Art. 99 indice 1 se completeaza cu alin (3) si (4), avand urmatorul cuprins:

(3)Nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a prevederilor legale explicitate (care nu risca probleme de interpretare) ori exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta se sanctioneaza cu excluderea din magistratura si pierderea tuturor drepturilor salariale dupa data savarsirii abaterii.Magistratii care au fost exclusi din magistratura in baza acestui alineat nu mai au dreptul la pensia speciala acordata magistratilor.

(4) Toate actele incheiate de magistratul gasit vinovat in baza alin. (3), dupa data savarsirii abaterii, sunt nule de drept.

Daniel Oajdea: “In justitie sunt inca probleme grave si ca mecanismele de autocontrol ale justitiei sunt departe de a functiona corect”

In expunerea de motive a proiectului de modificare a legii nr. 303/2004, deputatul Daniel Oajdea afirma ca “lipsa unei legi a raspunderii magistratilor a permis derapaje de la cerintele statului de drept, asa incat s-a ajuns in situatia in care repezentati ai procuraturii sa iasa public si sa dea indicatii cu titlu de sarcini altor institutii, ce legi sa aprobe sau ce buget sa dea institutiei lor”, actiune care este releva un “comportament deplasat care va trebui sanctionat explicit prin lege pentru a preintampina derapajele de statul de drept”.

Prezentam pasaje din expunerea de motive pentru proiectul de modificare a Legii nr.303/2004 a deputatului Daniel Oajdea:

Trebuie adoptata o lege care sa duca la sanctionarea mai dura si chiar la eliminarea din magistratura a celor vinovati de abuzuri. Oricine lipseste de libertate un om nevinovat trebuie sa plateasca atat disciplinar cat si material.

Este important sa intelegem ca puterea judecatoareasca nu e subminata de cei care iau atitudine impotriva abzurilor si care exprima public aceasta indignare, ci de cei care din interiorul justitiei calca in picioare libertatea cetatenilor. A lasa nesanctionat un derapaj grav al unor magistrati reprezinta un act de complicitate morala care arata ca in justitie sunt inca probleme grave si ca mecanismele de autocontrol ale justitiei sunt departe de a functiona corect. (…)

Astfel de greseli nu trebui perise magistratilor, oameni care au puterea de distruge vietile cetatenilor atunci cand nu isi fac meseria cu responsabilitate. Mai mult decat atat, nu este corect ca aceste erori sa se prescrie in termen de un an de zile. Asa cum pentru privarea de libertate, termenul de prescriptie este de opt ani, la fel trebuie sa fie si pentru un magistrat care baga la inchisoare un om nevinovat. Corect ar fi ca el sa fie chiar mai mare, intrucat magistratii sunt persoane angajate de societate pentru a face dreptate. Avand in vedere aceste aspecte, erorile judiciare in urma carora oameni nevinovati fac inchisoare, nu trebuie sa se prescrie mai repede de opt ani.

*Cititi aici proiectul de lege

*Cititi aici expunerea de motive

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here