Licitaţie pentru autostrada Comarnic-Braşov tergiversată de un an. Lotul râvnit de 10 constructori încă nu are câştigător

0
3210
Licitaţie pentru autostrada Comarnic-Braşov

Compania de Drumuri încă nu a anunţat un câştigator pentru construirea lotului 5 al autostrăzii Comarnic-Braşov, deşi au fost depuse 10 oferte, care au fost deschise încă din octombrie anul trecut.

Documtele apărute în presă arată cum proiectul este blocat de divergenţele din Comisia de Evaluare şi de lipsa asumării răspunderii din partea conducerii companiei.

Lotul Râșnov-Cristian, scos la licitație în 2015

Contractul pentru lotul Râşnov-Cristian a fost scos la licitaţie în vara anului trecut, iar cele 10 oferte depuse au fost deschise încă din octombrie 2015.

„Până pe 15 septembrie, comisia de evaluare a ofertelor va emite decizia. Dacă va fi una pozitivă, vom semna contractul”, spunea în august pentru Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR. Iată că a trecut mai bine de o lună şi anunţul desemnării unui câştigător întârzie să apară. Reprezentanţii CNAIR au explicat că membrii Comisiei de Evaluare nu au luat încă o decizie.

Comisia de Evaluare în vederea atribuirii contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului cuprins între kilometrii162 şi 168 ai viitoarei autostrăzi Comarnic-Braşov a fost constituită pe 13 octombrie 2015, fiind formată din şapte membri.

,,Decizie imposibilă”

Într-un document transmis în septembrie şefului de la Drumuri privind stadiul licitaţiei, Costina Badea, şefa Comisiei de Evaluare, explică de ce este în „imposibilitatea elaborării unui Calendar al etapei de reevaluare, calendar ce trebuie transmis observatorilor ANAP”.
Din document reiese că această Comisie a întocmit de două ori un raport de atribuire a licitaţiei, care a fost însă întors tot de atâtea ori de către şeful companiei, pentru reevaluare în conformitate cu observaţiile celor de la Agenţia Naţionala de Achiziţii Publice (ANAP).

Totodată, din document mai reiese că doi dintre membrii Comisiei, printre care şi şefa acesteia, au o opinie diferită faţă de ceilalţi cinci membri. Ei nu s-au pus de acord nici în cadrul celei de-a doua reevaluări. Astfel, doi dintre cei şapte membri îşi menţin opiniile divergente avute în prima etapă de reevaluare.

Trebuia tranșată situația

Surse din cadrul CNAIR au explicat că, în ciuda divergenţelor dintre membrii Comisiei, şeful de la Drumuri trebuia să tranşeze deja situaţia, având în vedere că documentul citat se află pe masa sa încă din septembrie.

În contextul tergiverării licitaţiei, apare întrebarea dacă sunt normale aceste întârzieri în atribuirea unui contract de interes public.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here