Investitorii şi oamenii de afaceri i-au cerut Guvernului transparenţă, stabilitate şi previzibilitate, dar şi bună guvernare şi îmbunătăţirea statului de drept

0
1231
investitii 2017

În schimb, ministrul Economiei Mihai Fifor, prezent la evenimentul organizat de Fondul Proprietatea, le-a promis că nu va mai fi ca de obicei. Ambasadorii Statelor Unite şi ai Marii Britanii în România, respectiv Hans Klemm şi Paul Brummell, consideră că sunt multe motive pentru ca investitorii străini să fie încântaţi de România, performanţa ţării noastre în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi numeroase alte aspecte din mediul de afaceri îmbunătăţindu-se considerabil în ultimii 20 de ani.

„Când ne uităm la performanţa României din 2004, de exemplu, când au fost luate deciziile cheie pentru a creşte independenţa justiţiei şi procurorii au început să vizeze corupţia de la nivel înalt şi mediu, indicatorii au crescut repede pentru România. Controlul corupţiei s-a îmbunătăţit cu 20% din 2004, deci în 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a îmbunătăţit cu aproape 30%. Transparency International face un sondaj despre percepţia asupra corupţiei, iar din 2004 şi până în ianuarie anul acesta, locul României în acel index a crescut cu 30 de locuri”, a spus Klemm. Paul Brummell susţine că România are un climat economic favorabil, cu salarii în creştere, cu uşurinţă de a face afaceri.

Ambasadorul Hans Klemm se întreabă totuşi „ce rezervă viitorul pentru ţară?”, el precizând că România, ca orice afacere, trebuie să se adapteze la condiţiile unei pieţe în schimbare. Klemm a spus că vede un potenţial pentru o puternică, sănătoasă Românie.

 „Creşterea economică sustenabilă necesită o viziune strategică, o transparentă luare a deciziilor, reforme structurale şi planificare şi investiţii pe termen lung, în special în infrastructură”, a mai arătat ambasadorul american. „Nu va mai fi ca de obicei” Ca răspuns, ministrul Economiei a precizat însă că majoritatea politică ce a câştigat alegerile la sfârşitul anului trecut are în vedere un model de dezvoltare diferit, care va pune accent pe schimbarea distribuţiei de resurse dintre muncă şi capital, în favoarea angajaţilor. Nu va mai fi ca de obicei („business as usual”), a precizat el, potrivit profit.ro.

Potrivit lui Fifor, Guvernul României promite investitorilor „cooperare nelimitată”, însă el a precizat că România nu se poate dezvolta decât prin salarii mai ridicate şi prin reindustrializarea ţării. FMI recomandă un deficit de 1,5% Guvernul ar trebui să ţintească spre un deficit bugetar de 1,5% pe termen mediu, pentru a menţine datoria publică la un nivel scăzut, a declarat, joi, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România, la evenimentul organizat de Fondul Proprietatea. „Recomandarea noastră pentru Guvern este să ţină deficitul, nu numai să targeteze 2%, ci să ţintească spre 1,5%”, a spus reprezentantul FMI.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here