Întoarcerea românilor în ţară ar putea aduce un bagaj civic care să schimbe mentalităţi

1
1126

Bilanţul exodului românilor după 10 ani: 3,4 milioane de oameni plecaţi, 55 de miliarde de euro trimişi în ţară şi un deficit de forţă de muncă considerat mai grav decât o criză financiară.

Migraţia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă România în acest moment, alături de lipsa infrastructurii. Cu toate acestea, ca în orice problemă, există o oportunitate: întoarcerea românilor ar putea aduce un bagaj civic care să schimbe mentalităţi, a spus Felix Pătrăşcanu, fondator FAN Courier, în cadrul prezentării proiectului RePatriot, iniţiat de fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).

„Probema deja nu mai este doar că o parte de români au plecat, problema este că pleacă tot timpul oamenii, iar ritmul  de întorcere este foarte redus, în timp ce statisticile si prognozele arată destul de prost. Este ignorată cumva această problemă şi este ignorată şi oportunitatea. Aceste milioane de români sunt o bogăţie. Dacă evaluăm experienţa acumulată, poate fi cea mai mportantă bogăţie a României. Criza forţei de muncă este mai gravă de cât cea econmică, o criză economică dispare în câţiva ani, în schimb depopularea României este foarte gravă, oamenii iau greu hotărârea de a se mai întoarce”, a spus în cadrul evenimentului Marius Bostan, iniţiator RePatriot.

RePatriot este un program iniţiat de fundaţia Romanian Busines Leaders care încurajează întoarcerea românilor în ţară, în vederea practicării antreprenoriatului. RePatriot oferă consultanţă în legătură cu capitalul necesar afacerii, oportunităţile din România, posibilităţile de accesare a fondurilor rambursabile sau nerambursabile, dar şi experienţa partenerilor RBL  din România.

1 COMMENT

  1. Depinde cum vezi si cum te raportezi la realitatile economice ale anului 2018. Eu nu vad in EXOD al fortei de munca in ultimii 10 ani , iar comparatia cu Siria este total deplasata. In 2007 am intrat in UE, deci intr-o piata in care libera circulatie a fortei de munca a fost si ramane un principiu de baza. Oamenii au plecat sa munceasca acolo unde sunt mai bine platiti. Efectele sunt cu plus si minus. Daca marea majoritate se vor intoarce la pensie in Romania, bugetul AS nu va fi grevat de acestia. Ei vor primi pensii de la statele unde au contribuit si vor consuma acesti bani in tara lor de origine. Analiza este mai complexa , dar trebuie vazuta partea plina a paharului,,prea suntem negativisti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here