Interviu cu avocat Lucia Cherecheș, specialist retrocedări

0
2240

Doamna Lucia Chereches, conduceti o casa de avocatura specializata pe o nisa de practica, aceea a retrocedarilor. Cariera Dumneavoastra pe aceasta zona este una prodigoioasa si incununata de succese rasunatoare. Va rugam sa faceti o trecere in revista a catorva dintre ele.

In avocatura, confidentialitatea este obligatorie astfel incat nu pot vorbi despre rasunatoarele succese. Pot sa va confirm ca intr-adevar, in timp am solutionat foarte multe dosare inca de pe vremea in care cererile de revendicare erau refuzate de instante cand mergeai sa le inregistrezi. In acest an Societatea Chereches & Chereches a solutionat 160 de dosare cu succes. Este adevarat ca au fost incepute cu mult timp in urma, insa in fiecare an roadele muncii grele apar.

De ce credeti ca volumul enorm de mare de dosare pe aceasta zona, a retrocedarilor, nu a inspirat si casele de avocatura mari, de zeci de avocati din Romania sa acceseze aceasta arie de practica? Este volumul de munca pe un dosar un impediment, sau poate faptul ca rezultatele vin uneori dupa multi ani, iar avocatii romani s-au obisnuit cu “onorariul de succes” care ajunge repede in conturi? Care este durata media de viata in instanta a unui dosar pe retrocedari, pana la solutia definitva si irevocabila?

Toate marile case de avocatura au avut si au dosare de retrocedari, insa nu sunt strict specializate ca noi, iar motivul nu este ajungerea “onorariu de succes” in conturi repede, pentru ca au suficiente resurse sa reziste in timp, pana la incasarea onorariilor. Eu cred ca fiind vorba de valori foarte mari, responsabilitatea este pe masura si trebuie mentinut controlul extrem de strict asupra fiecarui dosar; lucru care este posibil numai intr-o societate restransa unde o persoana sa poata controla absolut totul, cum fac eu. Daca era altfel as fi creat eu o firma mult mai mare, avand cereri foarte multe pe care am fost nevoita sa le refuz.

Pe de alta parte pentru a constitui un dosar societatea de avocatura trebuie sa gaseasca singura actele de proprietate pentru ca cei mai multi clienti nu le mai au, in special cei care au plecat in strainatate. Este nevoie de saptamanii intregi, luni de cautari in arhiva asa cum am facut eu, activitate care pe multi ii descurajeaza. De asemenea amenintarile directe ale adversarilor duse pana la santaj, plangerile penale la fiecare dosar important, publicitatea negative cred ca i-a facut pe multi sa renunte.

Durata medie a unui dosar este intre 2 si 12 ani, daca se ajunge si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului mai adaugam 5-8 ani, unde speram sa se ajunga cat mai rar sau deloc.

Depinde mult de obiectul dosarului. Pentru obtinerea de exemplu a unui teren liber dureaza aproximativ 2 ani de procese.

Cel mai mult dureaza obtinerea cladirilor ocupate de chiriasi care au dreptul sa locuiasca 5 ani, dupa finalizarea procesului de obtinere in  natura.

In ultima clipa cer nulitatea absoluta a titlului si obtin suspendarea evacuarii pe durata procesului, abia dupa aceea fiind posibila evacuarea.

De asemenea obtinerea despagubirilor in prezent conform ultimei legii 165/2013, modificata prin legea 368/2013, prin legea 103/2016, prin legea 251/2016, prin legea 111/2017 dureaza foarte mult, tot cam 8-10 ani.

Sunteti probabil unul din avocatii din Romania cu cel mai mare numar de cazuri castigate. A inceput munca pe retrocedari sa fie o rutina, sau succesul imbraca uneori forme juridice diferite, trebuie sa fiti in continuu creativa si inovatoare pe aceaste spete?

Intr-adevar nu am pierdut niciun dosar pe fond, pana in prezent ci numai pe exceptii, putand relua ciclul procesual, foarte rar am ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru clientii care voiau imobilele in natura si nu despagubiri

Este un paradox pentru ca eu munca mea nu o vad ca pe o rutina, fiecare dosar e unic, plin de istorie vie. Sau invers pentru mine orice alt dosar ar fi la fel, respectiv cu legea in mana as cauta toate probele posibile pentru sustinerea lui, iar cand legea incalca principii minime de drept ca neretroactivitatea si puterea de lucru judecat, asa cum s-a intamplat cu legea 165/2013 am mers la Curtea Constitutionala, inlaturand aceste lacune. Cele mai multe dosare le-am solutionat nu pec ale administrative, ci in instanta, in urma unor procese care ne-au ridicat probleme juridice foarte interesante si complexe.

Lucrand doar cu legile retrocedarii de peste 24 de ani din afara ar parea ca nimic nu ne mai poate surprinde, dar nu este asa, in permanenta apar noi provocari.

Inovatia incepe cand probele cerute expres de lege, nu mai exista sau nu le gasim si reusim sa le inlocuim cu alte probe la fel de pertinente care sa fie acceptate de instanta sau autoritati.

De ce credeti ca avocatura din Romania duce lipsa de femei aflate in posturi de management? Cu cateva exceptii pe care le numaram pe degetele de la o mana (Ana Diculescu Sova – NNDKP, Flavia Teodosiu – Consiliul Baroului Bucuresti, Mona Musat), restul Doamnelor avocaturii romanesti nu se afla in prim-plan. 

Posturile de conducere presupun mai mult timp la munca si un program mai rigid, trebuie sa fii tot timpul disponibil, ori din punctul meu de vedere orice femeie are o prioritate cu mult mai importanta, cresterea si educatia copiilor, nepotilor. Multumim pentru sacrificiul facut de colegele noastre pentru ca femeile trebuie reprezentate in posturile de conducere si in spatiul public pentru ca gandesc altfel decat barbatii si au interese proprii diferite de ale lor.

Considerati ca este momentul ca Dumneavoastra sa iesiti putin in lumina reflectoarelor? Cariera si rezultatele va indreptatesc sa faceti asta.

Clientii mi-au cerut sa nu mai stam sa fim improscati in permanenta cu acuzatii false, pe nedrept. Din pacate publicitatea negativa are un impact mult mai puternic in mass-media. Stirile bune nu sunt niciodata “breaking news”. Pentru mine este un efort, nu am raspuns niciodata acuzatiilor denigratoare din lipsa de timp si fiind adepta principiului ca adevarul iese pana la lumina. Se pare ca trebuie ajutat sa apara pentru ca atunci cand am demolat 32 de cladiri ilegale, nu a spus nimeni nimic, in schimb cand am demolat 2 garaje ale mele eram cea mai mare demolatoare de pe Kiseleff si din Romania.

Brandul “Chereches & Chereches” a atras de-a lungul anilor multi pasionati ai dreptului, pe care i-ati angajat, apoi au preferat sa isi urmeze propriul drum, majoritatea sperand sa va calce pe urma in domeniul retrocedarilor. Totusi, imensa lor majoritate au esuat pe aceasta piata. Care credeti ca este motivul? Lipsa ambitiei sau nerabdarea de a castiga bani, fara sa astepte incununarea efortuilor lor juridice?

Pentru un avocat este normal sa isi urmeze propriul drum sau macar sa incerce. Toti tinerii care au stat 5-6 ani in societate, chiar daca unii uita sa isi treaca in C.V. acest lucru; nu au reusit in domeniul retrocedarilor, insa sunt mandra si multumita ca au performat in alte domenii, stau pe propriile picioare, scoala Chereches dand roade. Este un mare mister pentru mine de ce nu au avut succes in domeniu retrocedarilor, eu avand o colaborare excelenta cu ei; pentru care le multumesc.

Cum vedeti viitorul serviciilor avocatiale in Romania? Este in acest moemnt avocatura romaneasca o piata matura, sau mai este loc de cristalizare, aparitia firmelor noi? Liderii consacrati ai pietei considerati ca pot fi detronati de jucatori romani sau straini?

Intr-o societate ideala unde legile ar fi extrem de simple si le-ar respecta toata lumea, munca avocatilor, ar fi mult diminuata. In Romania nu este cazul deocamdata. In materia in care lucrez, petentii rar reusesc singuri fara avocati.

Intampinam mari dificultati chiar si pentru executarea hotararilor irevocabile uneori.

Prin urmare este “foarte mult loc” atat in domeniul retrocedarilor cat si in alte domenii. Pe masura ce economia se dezvolta, vor aparea domenii noi, de neimaginat acum, tehnologia digitala avand un rol esential.

In ceea ce priveste prezenta firmelor straine de avocatura in Romania depinde mult daca le permite legislatia interna in care avocatii romani au un cuvant de spus.

Sursa: Legalmarketing.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here