În urma proceselor pierdute în 2017, statul este obligat să plătească despăgubiri de 300 milioane de lei

0
1723
rata anuala a inflatie

Fosta instituţie care se ocupa de privatizări, actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului, a pierdut în 2017 doar 73 de procese, iniţiate inclusiv de persoane nemulţumite de modul în care a decurs privatizarea, pentru care are de plătit despăgubiri de 296,25 milioane de lei. Suma este de 42,4 ori mai mare decât veniturile obţinute de AAAS în acest an.

Autoritatea care după Revoluţia din 1989 s-a ocupat de privatizări – denumită iniţial FPS,  apoi APAPS, AVAS, AVAB şi mai nou AAAS (autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) – are de plătit importante despăgubiri în urma proceselor pe care le-a pierdut în acest an, acestea fiind de 42,4 ori mai mari decât veniturile obţinute în 2017.

În prezent pe rolul instanţelor judecătoreşti interne sunt înregistrate 5.127 litigii în care AAAS este parte procesuală, precum şi un litigiu pe rolul ICSID (cel iniţiat de fraţii Gavazzi în legătură cu privatizarea combinatului Oţelul Roşu, pierdut deja de statul român – n. red.), a informat autoritatea.

Potrivit acesteia, în 3.210 dintre aceste litigii instituţia are calitatea de reclamant, iar în 1.917 litigii are calitatea de pârât.    „În cursul anului 2017 instanţele de judecată au pronunţat 163 de hotărâri definitive şi irevocabile, favorabile AAAS şi 73 hotărâri definitive şi irevocabile, defavorabile AAAS.

Valoarea despăgubirilor pe care trebuie să le plătească AAAS în urma litigiilor pierdute până la data de 31.10.2017 este de 296.625.712,07 lei”, a informat AAAS.

Spre comparaţie, veniturile AAAS din procedurile derulate în 2017 asupra societăţilor aflate în insolvenţă au fost de 42,4 ori mai puţin decât despăgubirile pe care le are de plătit în urma sentinţelor definitive date de instanţă în acest an.   „Veniturile obţinute de AAAS în cursul anului 2017, ca urmare a procedurilor efectuate asupra societăţilor aflate în insolvenţă au fost de 7.015,78 mii lei”, se arată în răspunsul autorităţii.

Pe lângă despăgubirile de aproape 300 milioane de lei pe care le are de plătit în urma deciziilor date de instannţe în acest an, autoritatea a fost nevoită să plătească şi onorariile avocaţilor care o reprezintă în procese, acestea ridicându-se la circa 1,3 milioane lei.   „Valoarea onorariilor plătite de AAAS caselor de avocatură este de 661.784,12 lei în cazul proceselor internaţionale şi de 631.183,16 lei în cazul proceselor naţionale”, a informat autoritatea.

Singurul proces în care AAAS a fost implicată în acest an la Curtea de Arbitraj de la Washington – ICSID – a fost cel pe care Marco Gavazzi şi Stefano Gavazzi l-au câştigat deja.   La 27 august 2012, fraţii Stefano şi Marco Gavazzi, care în aprilie 1999 au cumpărat 70% din acţiunile combinatului siderurgic Oţelu Roşu, în schimbul a numai 512.000 dolari, s-au adresat Curţii de Arbitraj de la Washington (ICSID) în legătură cu nerespectarea de către statul român a contractului de privatizare. Procesul a fost înregistrat sub nr. ARB/12/25.   În vara anului 2012, vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pe probleme de valorificare a activelor statului anunţa că fraţii Gavazzi au dat statul român în judecată la ICSID pe motiv că nu le-au fost acordate suficiente facilităţi.

“Marco şi Stefano Gavazzi au înaintat acţiune la Curtea de Arbitraj, deoarece AVAS a cerut desfiinţarea contractului. Ei au intentat acţiunea de regres, prin care cer daune de 14 mil. dolari, pe motiv că nu au fost sprijiniţi de stat prin acordarea de facilităţi”, declara atunci Giliola Ciorteanu.   Ulterior, Societatea civilă profesională de avocatură Cobuz şi Asociaţii anunţa că “în 2010 s-a obţinut prin acţiunea în anulare, anularea sentinţei arbitrale dată împotriva statului român în favoarea fraţilor Gavazzi, proces care a avut ca obiect suma de 14.000.000 dolari”.

În primăvara acestui an, ICSID a dat câştig de cauză fraţilor Gavazzi, diminuând pretenţiile financiare ale acestora  la suma de 1.897.500 dolari şi 657.000 euro, reprezentând compensaţia şi o parte din cheltuielile de judecată la care se adaugă dobânda aferentă.   ICSID a precizat că fraţii Gavazzi „nu pot fi despăgubiţi cu sume enorme de bani (46.350.000 USD – conform estimărilor făcute de raportul expertului consilier parte al Reclamanţilor – Deloitte) pentru pierderea şansei – loss of chance, ci numai pentru pierderea oportunităţii – loss of opportunity -, respectiv suma efectiv investită şi dovedită”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here