Idei noi ale ministrului Finanțelor: Legalizarea prostituției și a canabisului

0
787

Încă de anul trecut, Teodorovici a anunțat că dorește legalizarea prostituției, iar recent s-a referit la canabisul în scop medical. Prostituția a contribuit, în mod oficial, cu 282 milioane lei la PIB, anul trecut, iar drogurile cu 1,22 miliarde lei. În acest moment prescrierea de către medici și decontarea produselor pe bază de canabis sunt imposibile, conform legii, suplimentele alimentare nu pot fi prescrise pe rețetă de la medic și nu pot fi decontate.

În prezent prostituția este în afara legii dar ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici o vrea legalizată. La fel și cu marijuana. În acest caz, el dorește doar în scop medical, dar e posibil ca tinerii, în principal, să se încoloneze în fața ușilor medicilor pentru „tratamente”. Astfel, nu vor beneficia doar cei bolnavi de cancer.

Trebuie să vedem ce facem de aici înainte, pentru creşterea reală a turismului. Trebuie să vedem cum au făcut alte ţări. Nu vreau să dau exemplu, că se umple de ştiri… nu ştiu, Olanda, ca să fiu mai aproape de subiect”, a declarat Teodorovici, anul trecut, la un interviu acordat DCNews.

Fără îndoială, legalizarea prostituției și a „ierbii” ar aduce mai mulți bani la buget și ar crește economia. Din punct de vedere al Produsului Intern Brut, aceste activități ilegale au contribuit cu 2,8 miliarde lei, anul trecut, în creștere cu aproape 9%, comparativ cu 2017. Din această sumă, prostituția a însumat 282 milioane lei, iar drogurile – 1,22 miliarde lei. Restul reprezintă contrabanda cu țigări și alcool. Acestea sunt niște calcule realizate pe estimări de ponderi ale INS pe baza unor informații de la poliție. Așadar, este plauzibil ca partea ascunsă a iceberg-ului să fie de trei ori mai mare.

Dacă ministrul va decide, în cele din urmă, să legalizeze această practică, considerată imorală, resursele la buget ar putea crește. Este greu de estimat cu cât pentru că nu știm câte domnișoare vor alege să facă PFA, firme sau chiar să se angajeze. Probabil unele hoteluri se vor transforma în „zone ale plăcerilor” în care domnișoarele care își vând trupurile sunt angajate legal. Bineînțeles, este posibil ca prețul pe piața acestor servicii să crească.

Pentru a se menține prețuri mici, vor apărea aplicații precum cele de ride sharing, care vor fi detaliate, cu poze și tipuri de servicii. Plata se va face automat în cont, și este foarte posibil să fie acordate ratinguri. Clienții vor fi în principal turiști străini. Astfel, România va fi o țară a turismului sexual.

Românii sunt împărțiți în două categorii când vine vorba de prostituție. Unii cred că ar trebui să fie legalizată, pentru că fiecare are dreptul să facă ce vrea cu propriul corp, că nu e democratic să o menții în ilegalitate și poate ar mai scădea traficul de persoane. Există și cealaltă categorie de persoane care consideră că este o practică imorală care îndepărtează de divinitate.

România ar putea legaliza consumul de canabis, dar în scop medicinal. Anunțul a fost făcut recent de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, precizând că la Ministerul Sănătății există o comisie care analizează acest lucru.

Am discutat și eu cu ministrul Sorina Pintea și am aflat și eu că o astfel de comisie se întrunește la Ministerul Sănătății pentru a se analiza și a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale, pentru cei diagnosticați, în special în zonă de cancer, în fază terminală se ia în calcul legalizarea pentru a se utiliza. Medical este un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a precizat că „e deja o practică europeană și justificarea o are, fiind în fază terminală pacienții, probabil că e o cale de a diminua din suferință”.

Pare o idee bună, care poate va ajuta pe cei care au nevoie, insa chiar dacă se va acorda, legal, doar pacienților cu cancer, vor fi multe persoane care vor profita de pe urma acestora, rugând pacientul să ia mai mult, iar apoi să-i plătească pentru cantitatea dorită. Se vor găsi portițe de păcălire a sistemului.

Foarte dorită de către medici și pacienți, măsura ar presupune modificarea din temelii a legislației ce reglementează aprobarea și decontarea medicamentelor în România, lucru puțin probabil pentru un singur produs. Cheia problemei este că produsele pe bază de canabis sunt omologate în toată lumea nu ca medicamente, ci doar ca suplimente alimentare, și se găsesc deja pe piața din România în această formă – suplimente alimentare. Prescrierea lor de către medici și decontarea lor sunt imposibile în acest moment: potrivit legii, suplimentele alimentare nu pot fi prescrise pe rețetă de la medic și nu pot fi decontate. Nu este clar nici dacă Eugen Teodorovici a înțeles ce a anunțat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here