Guvernul vrea să aloce pentru investiţii publice, în 2018, tot 4,2% din PIB, acelaşi procent ca în proiectul de buget pentru anul 2017

0
1602
investitii 2017

Suma pe care vrea să o cheltuiască Executivul pentru investiţii anul viitor este de 39,5 miliarde de lei, potrivit sintezei proiectului de buget, realizată de Ministerul Finanţelor. Astfel, cheltuielile cu investiţiile planificate pentru anul 2018 sunt de 38,5 miliarde de lei (4,2% din PIB).

Acelaşi procent din PIB a fost alocat pentru investiţii şi în proiectul de buget pentru 2017, însă suma este în creştere cu 13 miliarde lei. Potrivit proiectului, în anul 2020 cheltuielile destinate investiţiilor sunt estimate la 53,3 miliarde lei, iar în anul 2021 estimarea se situează la 54,4 miliarde lei şi o pondere în PIB de 4,8% din PIB, înregistrându-se o creştere de 0,6 puncte procentuale faţă de anul 2018.

Executivul arată că vor fi avute în vedere aspecte precum: consolidarea investiţiilor publice, în special în infrastructură, şi Master Planul General de Transport, inclusiv prin asigurarea premiselor necesare creşterii absorbţiei fondurilor europene disponibile pentru sectorul de transport şi eficientizarea investiţiilor în infrastructură. În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pe toate modurile de transport, FESI sprijină investiţiile destinate construirii/modernizării reţelelor TEN-T rutiere şi feroviare, precum şi dezvoltării unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient.

În exerciţiul financiar 2014-2020 alocarea totală a României este de peste 43 miliarde euro, din care 22,9 miliarde euro prin Politica de Coeziune şi aproximativ 20 miliarde euro prin Politica Agricolă Comună şi Politica Maritimă Integrată, ceea  ce reprezintă o soluţie pentru stimularea economiei, mai ales în contextul constrângerilor impuse de noul pact fiscal.

Politica de cheltuieli vizează şi măsuri privind infrastructura, precum orientarea resurselor disponibile către investiţii publice de antrenare în domeniile: infrastructură, agricultură şi dezvoltarea rurală, energia şi  tehnologia avansată, dar şi reorientarea cheltuielilor de investiţii publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investiţiile finanţate integral din surse naţionale, la investiţii cofinanţate din fonduri europene.

Proiectul de buget pe anul 2018 este configurat pe o creştere economică de 5,5%, un produs intern brut de 907,852 miliarde de lei, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,97% din PIB şi o inflaţie medie anuală de 3,1%, conform sintezei de buget publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here