Guvernul Dancila acorda o atentie deosebita manualelor scolare- nu pentru educatia copiilor, ci pentru o afacere de 24 de milioane de lei

0
1226

Guvernul Vioricai incearca iar sa legalizeze un demers prin care Ministerul Educatiei sa poata face manuale scolare, prin Editura Didactica si Pedagogica, fara a mai fi nevoie de procedura unei achizitii publice- partea interesanta este ca acest lucru se intampla deja. Mai ramane sa fie si legal. Ieri s-a aprobat aceasta idee ca Ordonanta de Urgenta care are scopul de a modifica unitatile economice pentru ca regiile autonome sa se poata transforma in societati comerciale prin hotararea Guvernului. Aceasta OUG a fost inaintata de catre Ministerul Educatiei, chiar daca apartine domeniului economic, respectiv Ministerului Economiei.

OUG-ul promovat in decursul zilei de ieri urmareste reorganizarea Editurii Didactice si Pedagogice in societate, pentru a putea edita manualele. Aceasta incercare a Guvernului a mai avut loc si in trecut insa a fost declarata ca fiind neconstitutionala.

Ideea ca deja lucrurile sunt aranjate poate fi argumentata prin faptul ca Editura Didactica si Pedagogica a chemat deja autorii pentru a semna contractele de realizare a viitoarelor manuale, cu toate ca fusese declarata ca fiind neconstitutionala.

Prins cu mata in sac, Ministerul Educatiei a confirmat faptul ca deja a dat editurii in cauza un contract de 24 de milioane de lei, pentru realizarea unor manuale. Acest contract a fost predat prin atribuire directa, fara a se mai publica in SEAP, asa cum obliga Curtea Constitutionala.

Se pare ca miza editarii si printarii acestor manuale sunt, bineinteles, banii pe care guverul ii va da pentru a fi achizitionata aparatura speciala, capabila sa faca fata volumului urias de manuale pentru toti scolarii din Romania.

Si anul acesta, Executivul a reusit sa transforme, inca o data, Editura Didactica si Pedagogica, din regie in societate.

Bineinteles ca Guvernul a trebuit sa si motiveze aceasta necesitate acuta a OUG-ului in cauza: Adoptarea acestui act normativ, prin reglementarea modalității de reorganizare a regiilor autonome în societăți pe acțiuni, va permite emiterea unei HG privind organizarea și funcționarea Societății Editurii Didactice și Pedagogice – S.A.. Astfel, EDP, cu care MEN a semnat un contract de editare, traducere și tipărire de manuale școlare, va putea să își desfășoare, în continuare, activitatea în vederea îndeplinirii obligațiilor contractuale, pentru ca elevii din învățământul preuniversitar de stat să primească manualele școlare la timp, la începutul anului școlar, fiind asigurate astfel condițiile optime pentru desfășurarea unui proces de invatamant de calitate”.

Ordonanta de Urgenta ce tocmai a fost aprobata de doamna Dancila si Guvernul sau prevede urmatoarele:

ARTICOL UNIC – După articolul 3 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României,  Partea I, nr. 98 din 8 august 1990, cu modificările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 31, cu următorul cuprins: „ Art. 31 (1) – Regiile autonome pot fi reorganizate prin fuziune, prin divizare sau prin transformare în societăți, în conformitate cu Legea privind societățile nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre de Guvern sau după caz, prin hotărârea consiliului local/ hotărârea consiliului județean sau prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București, având ca unic acționar statul român sau autoritatea administrației publice locale.
(2) Dispozițiile de drept comun privind reorganizarea persoanei juridice rămân aplicabile.”

Pastrand subiectul afacerii manualelor, aflam ca Executivul a mai aprobat ieri un proiect in care se prevede urmatoarele: institutia aflata in Subordinea Ministerului Educatiei care declara ce manuale sunt castigatoare, verifica, la cererea Ministerului, ce manuale aleg profesorii. Scopul acestei schimbari este sa sustina incercarea Ministerului Educatiei de a colabora numai cu Editura Didactica si Pedagogica pentru a face absolut toate manualele, eliminand, astfel, procedeele de licitatie publica si, implicit, restul editurilor. CNEE a evaluat deja proiectele de manuale trimise de profesori, cu toate ca aceasta sarcina i-a fost atribuita abia ieri.

O alta atribuție nouă a CNEE  este realizarea subiectelor pentru faza judeţeană a olimpiadelor şcolare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here