Grâul românesc ar fi fost bun. De ce l-au refuzat egiptenii?

0
3366
Grâul românesc

Transportul de grâu românesc refuzat de egipteni avea o proporție de infestare cu o ciupercă de o mie de ori mai mic decât limita admisă, anunţă Ministerul Agriculturii.

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, nu a mai vrut să cumpere 63 de mii de tone pregătite pentru livrare în portul Constanţa, pe motiv că este contaminat cu o ciupercă ce poate provoca o intoxicaţie gravă.

Cornul secarei
Ciuperca se numeşte “cornul secarei” şi este inofensivă în cantităţi mici. Însă după mai multe decizii contradictorii, autorităţile egiptene au decis să blocheze toate importurile de grâu care au urme ale acestei ciuperci. Nu este pentru prima dată când Egiptul refuză un transport din acest motiv. S-a întâmplat la fel cu operatori din Franţa la începutul anului.

Ar avea oferte mai bune
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune că în spatele acestor decizii ar fi o strategie de business a egiptenilor, care caută motive pentru blocarea anumitor contracte în schimbul promovării altora. Asemenea practici au devenit obişnuinţă în cazul importatorilor care primesc oferte mai bune şi renunţă la contractele iniţiale încheiate cu producătorii români, a arătat Irimescu. „Se pare că ar fi vorba de o interpretare greşită, ca să spun aşa, a operatorilor din Egipt, în condiţiile în care au apărut oferte favorabile din partea altor operatori din lume, aplică o politică de exigenţă maximă”, a declarat Achim Irimescu. „Să amintim că în momentul în care Federaţia Rusă a vrut să limiteze importurile din Uniunea Europeană, a introdus standarde, limite, care nu se pot detecta ştiintific. Sunt practici de acest gen. Noi putem verifica cu autorităţile, dar sunt operatori economici care aplică astfel de practici”, a subliniat ministrul agriculturii.„Eu am propus colegilor să discutăm cu Ambasada Egiptului, dar în afară de a avertiza asupra acestor practici este greu să ne imaginăm că se poate face mai mult”, a adăugat Irimescu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here