Finanțele au împrumutat 3 miliarde euro prin eurobonduri, aproape cât totalul împrumuturilor externe în euro pe tot anul 2018

0
929

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.  Emisiunea este administrată de Citigroup Global Markets Limted, Erste Group Bank, ING Bank, J.P. Morgan și Societe Generale.

Eugen Teodorovici a explicat care este scopul acestui împrumut şi de ce dobânda este mai mare decât cea percepută Greciei.

România a reuşit să iasă pe pieţele externe cu un volum mare de titluri de stat în euro, cu randamente diferite pe perioade diferite, cea mai mare fiind la 30 de ani, ceea ce este un mesaj puternic de încredere din partea pieţelor, a declarat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

„Anul acesta avem un deficit de 2,76%, care înseamnă 28 – 29 de miliarde de lei, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piaţă, pe lângă ceea ce trebuie să asigur din piaţă pentru a refinanţa ceea ce este la scadenţă…Dacă PIB este mult mai mare faţă de anul trecut, da acum doi ani, cu 33% faţă de 2016, este normal ca suma (împrumutată – n. red.) să fie mult mai mare…Este o strategie de finanţare pe care Guvernul a prezentat-o în mod public la început de an”, a spus Teodorovici într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune.

Întrebat de ce România se împrumută la o dobândă mai mare decât cea la care se împrumută Grecia, Teodorovici a vorbit depre percepţie şi despre ratinguri.

„Fiecare ţară are nivelul său de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz. Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vis-a-vis de cum se împrumuta Grecia anul trecut, sau acum doi ani. Nu este o diferenţă de cost, suntem percepuţi pozitiv la nivel internaţional”.

„Sunt un pic dezamăgit de felul în care se poartă discuţiile în spaţiul public, de persoane care nu sunt informate şi se speculează”, a spus Eugen Teodorovici.

El a răspuns criticilor deputatului PNL Răzvan Prişcă, potrivit căruia acest împrumut a fost făcut fără transparenţă.

„Ştiţi ce înseamnă, ca ministru de Finanţe, să ieşi cu o zi-două înainte şi să spui că vrei să te împrumuţi cu suma x? Orice ţară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe pieţele exerne, pentru că în momentul ăla preţul creşte”, a spus Teodorovici.

„S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorinţă de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprasubscriere”, a adăugat el.

Ministrul a spus că Guvernul României a decis să se împrumute în primul trimestru pentru anul curent, iar apoi, în cazul unor costuri joase, se poate împrumuta pentru anul următor.

„Ceea ce azi am luat din piaţă ne ajută să avem finanţare pentru cel puţin 6 luni. Într-o posibilă situaţie incomodă pe plan internaţional ne asigură nouă stabilitate. Faptul că există interes pentru titluri de stat în euro înseamnă că există încredere pe termen lung”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Declaraţiile sale vin în condiţiile în care România a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe într-o singură zi. Este cea mai mare sumă atrasă la o singură ieşire, prin intermediul unor eurobonduri cu maturitate de 7, 15 şi 30 de ani. De asemenea, este pentru prima dată când se recurge la un împrumut pe 30 de ani.

Anul trecut, statul a atras în total 3,75 miliarde de euro plus 1,2 miliarde de dolari de pe alte pieţe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here