Fermierii vor primi de la Guvern banii în avans

0
2884
Fermierii vor primi de la Guvern banii în avans
Guvernul a aprobat miercuri actul normativ prin care pot fi demarate plățile în avans pentru fermieri, a declarat, joi, Elena Tatomir, director general al Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

“Ieri s-a aprobat actul normativ prin care vor începe avansurile, așa cum fermierii au fost obișnuiți în fiecare an. Indiferent cine s-a succedat la conducerea Ministerului Agriculturii, fermierii s-au bucurat de plăți în avans, așa că și în acest an vor începe plățile în avans”, a spus Tatomir, în cadrul conferinței “Agri-Business pe profit”.

Plățile regulare pe suprafață

Ea și-a exprimat speranța ca, de la 1 decembrie, să înceapă și plățile regulare pe suprafață. ,,Pentru motorina în agricultură s-a aprobat ordinul și urmează să se dea cea aferentă trimestrului doi. Sunt în curs de elaborare și aprobare acte normative pentru susținerea sectorului de creștere a porcilor, prin acordarea unor ajutoare de minimis. Știm cu toții că s-au aprobat hotărârile legate de susținerea sectorului de ovine și caprine, sectorului de bovine, plus că plățile au fost acordate pentru 95% din totalul fermierilor”, a mai spus Tatomir la conferința de presă.

3,5 miliarde de euro

Potrivit acesteia, până în momentul de față, Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a plătit circa 2,5 miliarde de euro fermierilor și, până la sfârșitul anului, suma va crește la 3,5 miliarde de euro. Sămbătă, Achim Irimescu, ministrul de resort, a declarat că fermierii vor primi avansul pe suprafață începând cu această săptămână. “Chiar dacă nu vor începe plățile din 16 octombrie, în mod sigur săptămâna viitoare vor începe. Vestea bună este că suma va fi foarte mare, mai mult decât dublu față de anul trecut, undeva la 130 de euro, iar regulamentul european spune că se poate da 70% din plăți în avans. Avem angajament din partea APIA și a furnizorului de soft că modulul funcționează corect și că vom fi în măsură să plătim între 700.000 și 800.000 de beneficiari dintre cei 900.000 care au depus cererea de plată în acest an. În acest context, sper să reușim să plătim undeva către un miliard de euro, ceea ce înseamnă enorm față de anul trecut, când în ultimele zile din noiembrie, din cauza întârzierilor, am plătit doar 262 milioane de euro. Și atunci s-au făcut eforturi foarte mari pe ultima sută de metri”, a precizat Irimescu.

Plafonul de 898 milioane de euro

Acesta a susținut că fermierii aflați în control, dar cu un risc scăzut de eroare, vor putea primi un avans la plățile pe suprafață, deși teoretic banii pentru aceștia se dau după 1 ianuarie și după efectuarea controlului administrativ.APIA a anunțat că va efectua, în perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2016, plata în avans aferentă Campaniei 2016. Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafață — SAPS, plafonul este de 898,24 milioane euro, cuantumul propus pentru avans fiind de 96,8861 euro/hectar, în timp ce pentru schema de plată redistributivă planul este de 94,709 milioane lei, iar avansul de 5 euro/hectar pentru nivelul 1 și de 48,8554 euro/hectar pentru nivelul 2.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here