Exceptarea companiilor de stat de la guvernanţa corporativă le va creşte costurile de finanţare

0
1639

Directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat într-un comunicat că exceptarea unor companii de stat, precum Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, de la legea privind guvernanţa corporativă le va creşte acestora costurile de finanţare, în contextul în care băncile cer dobânzi mai mari atunci când creditează companii conduse pe criterii politice, scrie  News.ro.

În 6 iunie, Senatul a adoptat cu majoritate de voturi, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea ordonanţei privind ordonanţa corporativă, exceptând de la obligaţia de a avea management selectat pe criterii de competenţă o serie de companii de stat, între care Complexul Energetic Oltenia, Administraţia Naţională de Meteorologie, Compania Naţională “Romtehnica”, Regia Autonomă “Monitorul Oficial” şi Şantierul Naval Mangalia. În momentul de faţă, propunerea legislativă este trimisă către Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

Potrivit FP, lista companiilor exceptate ar putea fi suplimentată. Konieczny avertizează că această măsură este dăunătoare pentru stabilitatea pe termen lung şi dezvoltarea companiei.

”Mai mult, exceptarea unor companii precum CE Oltenia, dar şi a altora, de la guvernanţa corporativă va creşte costurile lor de finanţare, câtă vreme băncile obişnuiesc să solicite dobânzi mai mari de la întreprinderile conduse politic”, a declarat acesta, în cadrul comunicatului.

Konieczny avertizează că aceste excepţii vor submina credibilitatea companiilor în rândul investitorilor străini şi vor avea un impact negativ asupra performanţei companiilor.

”Dacă, până acum, observam o încetinire a ritmului de implementare a principiilor de guvernanţă corporativă, sau chiar o întrerupere a implementării, ultimele evoluţii din Parlament reprezintă un regres evident, care ar putea aduce daune suplimentare unor companii de stat cheie”, a afirmat acesta.

Din 2011, Guvernul a introdus o legislaţie menită să întărească principiile de guvernanţă corporativă în companiile de stat, însă, de cele mai multe ori, aproape fiecare guvern şi-a impus oameni fideli la conducerea companiilor cheie ale statului.

Noţiunea de guvernanţă corporativă pentru companiile şi instituţiile de stat este recentă şi mai este de lucru în această zonă, în contextul în care rolul ei nu este agreat de toată lumea, a declarat recent directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Daniela Lulache, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here