Dovada că boom-ul imobiliar se manifestă și în segmentul de piață de super-lux se poate vedea live, în aceste zile, în cartierul bucureștean Primăverii

0
3344

Aici, înainte de anul 1989, numai familia Ceaușescu şi nomenclatura aveau acces. Pe ultimele două terenuri de dimensiuni mari neocupate vor apărea mai multe imobile, o amabasadă și un ansamblu de apartamente exclusiviste.

Recent-deschisul muzeu “Palatul Primăverii”, fosta reşedinţa a familiei prezidenţiale Ceauşescu, va fi flancat, în doi ani, de două dezvoltări imobiliare de amploare, din care una va fi poziţionată exact în faţă sa, făcând ca doar un crampei din clădire să mai fie vizibil din stradă. Este vorba despre noul sediu al ambasadei statului Kuweit şi despre un ansamblu rezidenţial cu apartamente de lux. Practic, două şantiere deschise în acelaşi timp în Primăverii, liniştitul cartier bucureştean, fost rezervat exclusiv nomenclaturii comuniste, cu cel mai mare preţ al terenurilor din întreagă Românie – circa 4.000 de euro sau peste, pe metru pătrat, un simbol românesc al luxului şi exclusivismului. Dovadă că boom-ul de pe piaţă imobiliară atinge şi zonele de super lux, unde terenurile pretabile dezvoltărilor sunt aproape inexistente. De altfel, cele două parcele de teren pe care deja au început lucrările stăteau neutilizate de ani de zile, probabil în aşteptarea, cel puţin în cazul imobilului de apartamente, consolidării pieţei imobiliare de lux până la un nivel în care cererea să poată justifică investiţia.

Noul sediu al Ambasadei Kuweit, o clădire cu un design evident oriental, desenată de casă de arhitectură americană, înfiinţată de românul Vladimir Arsene, Westfourth Architecture, va fi un imobil 2S + P + Mezanin + 2 E + 3 E r, potrivit pancartei ataşată şantierului. Muzeul Palatul Primăverii, din spatele viitoarei ambasade, nu este decât  P+ 1 E.

Terenul, de circa 700 de metri pătraţi, în intersecţia Primăverii cu Mircea Eliade, este deţinut de Ambasadă şi marcat corespunzător printr-o altă pancartă. Dezvoltatorul este compania bucureşteană de construcţii Bog’Art, termenul de începere a lucrărilor fiind 1 noiembrie 2017, finalizarea fiind aşteptată în aprilie 2019. Din analiza (superficială) a proiectului Wesfourth, se poate deduce că cele două subsoluri vor fi folosite pentru parcare, clădirea de tip monolit a Ambasadei fiind poziţionată frontal către Mircea Eliade şi vizavi de Vila Lac 3, locuinţa de serviciu a preşedintelui României Klaus Iohannis.

Cea de-a două dezvoltare imobiliară din Primăverii se găseşte la doar câţiva metri de Ambasada Kuweit, tot pe Mircea Eliade, de dată această, intersecţie cu Moliere. Aici vorbim de un teren cu o suprafaţă de circa 4.000 de metri pătraţi. Pancarta aferentă şantierului ne anunţă despre un imobil 2S + P + 4E + 5Er, al cărui beneficiar este firma Alex Global SRL, prin Victor şi Andrei Berceanu. Constructorul este Comnord, finalizarea construcţiilor se va face în 2019. Pentru că sonoritatea numelui Berceanu este mare, l-am sunat pe Radu Berceanu, celebrul fost ministru al Transporturilor şi membru marcant PDL, pentru a îl întreba dacă are vreo legătură cu proiectul. Supriză! Chiar are. Sau, mai precis, avea. Andrei şi Victor sunt fiii lui iar familia Berceanu a fost asociată în proiect.

Până acum doi ani, spune fostul ministru. La început, Berceanu Senior pare că nu îşi aminteşte ce este cu proiectul din Mircea Eliade. Apoi, aflând că pancartă şantierului îi indică pe ce doi fii ai săi ca cei prin intermediul cărora Alex Global a luat autorizaţiile de construcţie de la PMB, acesta oferă mai nulte detalii.

“Da, cunosc proiectulul, este o investiţie imobiliară pentru rezidenţial de, dacă îmi aduc bine aminte, 18 milioane de euro. Proprietarii sunt investitorii Dan Petrescu (fără legătură cu fotbalistul ) şi Nicolae Ghinea, patronul magazinelor NIC. Eram şi noi, aveam o parcelă de 500 de metri pătraţi, adiacentă celor deţinute de cei doi, şi ne-am asociat în firma. Dar, acum doi ani, am vândut lui Petrescu şi Ghinea şi am ieşit din proiect. Dura mult cu avizele”, spune Berceanu, deşi pancartă şantierului arată că autorizaţia de construire a fost eliberată în 2013, doi ani mai devreme de momentul în care familia Berceanu spune că a vândut. “Păcat”, mai spune Berceanu, deşi adaugă că a obţinut un preţ “bun”.

Potrivit unei analize făcută de firma de consultanţă în imobiliare DTZ Echinox, în 2015, preţul unui metru pătrat de teren în Primăverii se situa la circa 3.500 de metri pătraţi, deci familia Berceanu ar fi putut obţine cel puţin 1,7 milioane de euro când a ieşit din proiect. Acum, preţul terenurilor în zona a depăşit 4.000 de euro pe metru pătrat.

Potrivit datelor de la RECOM, Alex Global SRL este deţinută de Business Management System, cu 21,74% din acţiuni – 100% Anca Surugiu, şi de Semha Holdings Limited, un offshore din Cipru. Aşadar, conexiunea directă cu Petrescu şi Ghinea nu poate fi făcută, având în vedere dificultatea de a află actionarii reali ai unui offshore. Totuşi, rămâne declaraţia lui Berceanu, care a fost cu ei parteneri în proiect.

Dan Petrescu, cetatean german acum,  ar fi părăsit România în timpul regimului comunist şi s-ar fi întors în ţară din Germania imediat după 1989, când ar fi început un parteneriat cu Ion Ţiriac. Potrivit informaţiilor care circulă în mediul de afaceri, el ar fi fost implicat atât în sectorul auto (din care s-ar fi retras între timp), cât şi în cel imobiliar. Aparent, acesta deţine circa 15-20 de parcuri comerciale închiriate către Metro, Praktiker sau Auchan.

Nicolae Ghinea este un investitor român la fel de discret că şi Dan Petrescu. El a înfiinţat , în anii ’90, lanţul de magazine NIC, pe care l-a vândut, acum doi ani, către Mega Image. De asemenea, este implicat şi în dezvoltări imobiliare în Bucureşti.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here