Dezvăluire din interiorul Parlamentului European! Prin votul pentru creșterea bugetului anual al UE ar putea beneficia și România

0
1276
Tările europene şi cele la nivel mondial au datorii îngrijorătoare

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a dezvăluit că a votat pentru creșterea bugetului multianual al Uniunii Europene, după 2020, urmand ca si Romania sa beneficieze de pe urma acestui vot.

„Uniunea Europeană (UE) are nevoie de un buget mai mare pentru a face față noilor provocări cu care se confruntă, precum nevoia de investiții în cercetare și inovare și provocările de securitate. De aceea, am votat în Parlamentul European pentru creșterea bugetului multianual al UE după 2020”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, după votul de astăzi privind Poziția Parlamentului European asupra viitorului Cadrul Financiar Multianual (CFM) al UE. Legislativul european a propus creșterea contribuțiilor financiare ale statelor membre post-2020, de la 1,08% din Venitul Național Brut (VNB), cât sunt în prezent, la 1,3% din VNB.

După votul din Parlamentul European, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a declarat:

„Oamenii așteaptă de la Uniunea Europeană să facă mai mult și să răspundă mai eficient la noile provocări cu care se confruntă Europa. Dar, pentru a răspunde la aceste noi provocări, este nevoie și de alocări bugetare adecvate, care se pot face fie prin tăierea finanțării celorlalte politici ale UE, în special a politicilor de investiții, fie prin creșterea bugetului european. Consider că politicile de investiții ale UE, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, trebuie să rămână la același nivel de finanțare; susțin răspicat acest lucru gândindu-mă că sunt în continuare state membre, precum România, care au nevoie de fondurile europene de coeziune și agricole pentru a putea reduce decalajul economic față de celelalte state membre. De aceea, am votat astăzi poziția Parlamentului European asupra viitorului Cadru Financiar Multianual al UE post-2020, în care cerem ca, în propunerea de regulament privind noul CFM post-2020 pe care o va înainta în data de 2 mai, Comisia Europeană să crească bugetul multianual al Uniunii”.

„Poziția Parlamentului este că UE are nevoie, pe lângă susținerea politicilor tradiționale, de o finanțare sporită pentru cercetare și inovare. Trebuie să reducem decalajul de inovare dintre Europa și alte economii, precum Statele Unite ale Americii sau Coreea de Sud. În prezent, UE investește anual doar 2,03% din produsul intern brut (PIB) în cercetare și dezvoltare, în timp ce SUA investește 2,74% din PIB, iar Coreea de Sud, 4,29% din PIB. De aceea, propunem o creștere de 50% a alocărilor pentru acest sector față de nivelul din cadrul financiar precedent. De asemenea, cerem creșterea substanțială a resurselor financiare pentru a face față noilor provocări în domeniile securității, apărării și migrației. UE trebuie să asigure un control fără lacune al frontierelor externe, să combată terorismul și să oprească migrația ilegală. Totodată, vrem să creștem alocările pentru Programul de mobilitate universitară Erasmus+, în condițiile în care, la momentul actual, unu din doi tineri europeni care aplică și este eligibil pentru o bursă «Erasmus» este respins din lipsă de finanțare. În plus, am insistat ca noul cadru financiar multianual să finanțeze acordarea unui abonament gratuit de tren tip Interrail valabil timp de o lună în Uniunea Europeană pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani. Ca negociator-șef pentru bugetul anual al UE din 2018, am obținut 12 milioane de euro pentru acordarea acestor abonamente tinerilor care împlinesc anul acesta 18 ani și vreau să văd că acest program continuă și după 2020 și că devine un program permanent al UE, pe modelul «Erasmus». Nu în ultimul rând, cerem creșterea alocărilor către Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, un buget majorat pentru măsurile de sprijinire a IMM-uri, precum și pentru Mecanismul «Conectarea Europei». Iar, pentru a ne putea permite toate aceste creșteri de alocări fără a tăia din finanțarea Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, propunem creșterea contribuțiilor financiare ale statelor membre post-2020, de la 1,08% din Venitul Național Brut (VNB), la 1,3% din VNB”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here