Dezastru în economie. Ionuţ Dumitru :Veniturile sunt la minime istorice. Cheltuielile sociale sunt cele mai mari din UE

1
1665

La o conferinţă la care a participat şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că situaţia finanţelor publice e în prezent cel mai mare risc pentru economie, în contextul în care veniturile din taxe şi impozite sunt la minime istorice, de 25.6%, iar cheltuielile sociale reprezintă 80% din veniturile fiscale, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană.

”Situaţia finanţelor publice e în prezent cel mai mare risc pentru economie. Riscul de a depăşi în acest an ţinta de 3% deficit bugetar e mai mare ca oricând.

În Europa asistăm la o direcţie de reducere a deficitelor bugetare, nu de amplificare a lor. Anul acesta riscăm să ducem deficitul la peste 3%, acest nivel fiind cel mai mare din UE”, a spus Ionuţ Dumitru, citat de Hotnews.

Analistul a punctat că „avem venituri din taxe şi impozite la minime istorice, de 25.6%”, în privinţa execuţiei bugetare, veniturile încasate fiind sub ceea ce s-a bugetat.

„Problema majoră a bugetului este partea de cheltuieli. Acestea cresc foarte rapid, peste ceea ce s-a bugetat. Cheltuielile sociale ca raport in totalul veniturilor fiscale sunt la aproape 80%, cele mai mari din UE. Creşterea economică a fost foarte înaltă, bazată pe consum în proporţie de 90%. Cel mai dinamic e cel de servicii, stimulat de comerţ care e stimulat de consum”, a punctat economistul.

Potrivit acestuia, în 2017, construcţiile în sectorul privat au fost în boom puternic, în timp ce construcţiile inginereşti au avut un recul puternic.    „Investiţiile au dezamăgit în ultimii ani, în special cele din zona publică”, a completat Dumitru.

În ceea ce prioveşte creşterea consumului de anul trecut, analistul economic a explicat că a fost firească o astfel de creştere în condiţiile în care „am avut toate ingredientele: reducere de TVA, creşteri ale veniturilor”.

Pe de altă parte, discrepanţa dintre salariile din sectorul public şi cel privat sunt cele mai mari din toată Europa.

„În T1 a fost o decelerare puternică a creşterii economice. Vânzările cu amănuntul au scăzut, explicaţia fiind legată de deteriorarea sentimentului cosumatorului după acea Revoluţie fiscală de la finalul anului trecut. Şi economia europeană a încetinit, e drept dar România are a două cea mai proastă performanţă din UE. România a avut al treilea deficit de cont curent din UE. Toate ţările din jur au avut excedent de cont curent”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

1 COMMENT

  1. Profesorul Armeanu de la ASE spune ca media europeana a consumului in crestea economica IN 2017 este undeva la 77 % iar Romanaia a avut in 2017 Un procent de 78 % CONSUM IN CRESTEREA ECONOMICA. Dvs spuneti ca procentul este de 90 %. Eu pe cine sa cred ??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here