Deşi deficitul nu este generat numai din mărirea pensiilor, dublarea acestora , promisă de Dragnea, ar însemna un deficit şi mai mare  

0
1177

Analistul economic Dragoş Cabat este de părere  că deficitul s-ar dubla pe această componentă.

Specialistul reacţionează, astfel, la afirmaţiile făcute de liderul PSD Liviu Dragnea în cadrul unei emisiuni televizate, când a declarat că, în urma aplicării noii legi a pensiilor, care urmează să fie pusă în dezbatere publică în această săptămână, fiecare pensie va fi cel puţin dublată, în 2021.

Referitor la spusele liderului PSD, Dragoş Cabat a precizat: “Pe Liviu Dragnea nu îl opreşte nimeni să emită astfel de mesaje populiste. El este într-o continuă campanie electorală şi vrea să îşi convingă votanţii că le este bine, deşi, dacă acei oameni se uită în buzunare şi văd că nu au bani, nu cred că sunt atât de proşti încât dacă le spune Dragnea la televizor că au bani, ei chiar cred asta. Cu siguranţă acest mesaj nu se va tranforma în niciun fel în realitate, pentru că aşa ceva nu este posibil, nu sunt bani pentru asta, nu ai de unde să măreşti sau să dublezi pensiile câtă vreme economia nu mai creşte la fel de repede anul ăsta. Oricum, să crească economia nu este totul, ea trebuie să crească în mod sustenabil, pentru că şi în anii trecuţi economia a crescut repede, dar deficitele s-au adâncit. Aceste deficite nu mai pot fi susţinute. Probabil că spune 2021 gândindu-se că nu vor mai fi ei la butoane, dar nici să îi laşi pe alţii cu nişte deficite mult mai mari nu este bine”.

Printre altele, Liviu Dragnea a anunţat: “Noua lege a pensiilor va schimba foarte multe lucruri în bine, pentru toate categoriile de pensionari. Fiecare pensie va fi cel puţin dublată, în 2021. Nu cred că a existat vreodată undeva în lume, sau că cineva a creat, un sistem economic care să poată să ducă la minim o dublare a pensiilor. Deci, în 2021, teoretic, punctul de pensie ar ajunge la 1.875 de lei. L-am împărţit la 25 de ani, care înseamnă media stagiilor de cotizare din legislaţia anterioară, şi ne-a dat 75, care este valoarea punctului de referinţă. Aceas-ta este constanta din legea pensiilor începând cu 2021, indicator care se va actualiza în fiecare an cu valoarea inflaţiei. Cum se calculează pensia după noua lege? Valoarea punctului de referinţă, care este 75, se înmulţeşte cu numărul de puncte pe care le-ai acumulat în toată perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. De exemplu, dacă ai 40 de puncte acumulate – sunt mulţi care au 40 de puncte acumulate – ajungi la o pensie de 3.000 de lei în 2021”.

El a mai făcut referire, conform Agerpres, la modul în care a crescut punctul de pensie în ultimii doi ani şi ce majorări urmează să fie aplicate: “Punctul de pensie în 2016 era 871 de lei. Am luat programul de guvernare: în 2017 l-am dus la 1.000 de lei – o creştere cu 14,8% faţă de 2016. În 2018 – 1.100 de lei, a crescut faţă de 2016 cu 26,3%. În 2019 ajunge la 1.265 de lei punctul de pensie, o creştere cu 45,2%. În 2020 punctul de pensie se dublează. Este cea mai mare creştere care a existat vreodată – cred că nu numai în România – a punctului de pensie. Legea va intra în vigoare etapizat, dar din 2021 pensiile vor fi calculate în acest fel”.

Dragnea a menţionat că, potrivit noii legi a pensiilor, fiecare angajat va fi informat anual asupra numărului de puncte acumulate. Preşedintele PSD a mai precizat că impactul bugetar, în urma majorării pensiilor, deşi unul “serios”, va fi acoperit.

Dragnea a mai spus că cel mai târziu joia aceasta va fi publicat proiectul şi vor începe discuţiile şi consultările.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here