Deficitul bugetar este asemănător celui din criza economică: statul cheltuie mai mult decât încasează

0
879

Deficitul bugetar a urcat în luna mai la 14,7 miliarde de lei, peste 1,4 %, cel mai mare din 2011 încoace, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Saltul este major comparativ cu luna trecută, de 3,3 miliarde de lei mai mult şi faţă de anul trecut cand, în aceeaşi perioadă, execuţia bugetară înregistra un minus de doar 0,88%.  

„Practic, Guvernul Dăncilă a cheltuit de la începutul anului cu aproape 100 de milioane de lei pe zi mai mult faţă de cât trebuia. Deficite bugetare atat de mari au mai fost înregistrate în Romania în perioada crizei economice, 2010 – 2012”, scrie G4Media, precizând că a obţinut documentul privind Execuţia bugetară, deşi Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să-l publice încă de pe data de 25 iunie, dar MFP obişnuieşte să întârzie publicarea, cel mai probabil din cauza creşterilor spectaculoase ale deficitului bugetar.  

De altfel, prognozele oficialilor guvernamentali nu sunt deloc încurajatoare, estimând un deficit de aproape de 2% la mijlocul anului, ceea ce face aproape imposibilă atingerea ţintei stabilite în bugetul din 2019 şi, cel mai grav, în criteriile de la Maastricht.   

Şi asta în condiţiile în care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, promite o primă rectificare din acest an cu mai mulţi bani la locale şi, cel mai grav, legea pensiilor a trecut de Parlament.  

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.  

Bugetul general consolidat pentru 2019, aprobat de Parlament în luna februarie, este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) este estimat la 1.022 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 2,76% din PIB.  

Anul trecut, deficitul bugetului consolidat a fost de 2,88% din PIB, nivel identic cu cel la care s-a închis bugetul şi în anul 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here