Comunicat de presă – Societatea de Neuropatie Diabetică

0
1131

Neuropatia diabetică, o afecţiune cu (prea) multe feţe.

Din inimă…până în vârful piciorului: recunoaşte semnele!

Neuropatia diabetică este una dintre complicaţiile frecvente ale diabetului zaharat: aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat ajung să dezvolte o formă de neuropatie. Cauza este nivelul ridicat de glucoză din sânge pe termen lung, care poate cauza leziuni din diverse zone ale corpului, cu impact negativ asupra multor funcţii ale organismului.

O afecţiune cu caracter progresiv, ce poate fi fără semne evidente în stadiile incipiente, neuropatia diabetică poate rămâne în multe cazuri nediagnosticată sau este diagnosticată tardiv, când boala este într-o fază avansată. Aceasta, în condiţiile în care se estimează că aproximativ 1 din 2 persoane cu diabet zaharat nu ştie că are diabet zaharat şi rămâne expusă riscului de a dezvolta complicaţii severe.

De la ulceraţii şi amputaţii la nivelul picioarelor, până la ischemie miocardică silenţioasă – un factor de risc major pentru infarctul miocardic, neuropatia diabetică poate avea consecinţe grave, care afectează puternic calitatea vieţii şi poate pune viaţa în pericol.

“Neuropatia diabetică este o complicaţie frecvent întâlnită a diabetului zaharat de tip 1 şi de tip 2, cu implicaţii extinse la nivelul întregului organism. Manifestările neuropatiei diabetice sunt extrem de variate, însă simptomele nu sunt evidente, în destul de multe cazuri, şi pot fi ignorate, ceea ce reprezintă un risc crescut de agravare, în timp, şi deteriorare a stării de sănătate. Este esenţial ca odată pus diagnosticul de diabet zaharat să fie realizat screening-ul conform ghidurilor internaţionale pentru neuropatie şi asigurarea unei îngrijiri adecvate, care să limiteze evoluţia acestei complicaţii”, a precizat Prof. Dr. Gabriela Radulian, Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Sistemul cardiovascular, aparatul respirator, aparatul digestiv, aparatul urogenital, funcţiile motorii sau funcţiile senzoriale pot fi afectate de o formă de neuropatie diabetică

Neuropatia diabetică este o complicaţie cu multiple manifestări, care ar putea să afecteze întreg organismul. Totuşi, specialiştii încadrează această complicaţie gravă a diabetului zaharat în câteva categorii principale, în funcţie de componenta sistemului nervos afectată:
– Neuropatia periferică
– Neuropatia autonomă sau vegetativă
– Neuropatia proximală
– Neuropatia focală

Neuropatia diabetică periferică, cea mai comună formă de neuropatie la persoanele cu diabet

Atunci când sunt afectate funcţiile motorii sau senzoriale, la nivelul membrelor inferioare de regulă, se constituie neuropatia diabetică periferică.

În principal, neuropatia diabetică periferică se manifestă prin deteriorarea simetrică a funcţiei senzoriale, care poate facilita apariţia ulceraţiilor specifice piciorului diabetic, din cauza unor leziuni ce pot trece neobservate sau a distribuţiei asimetrice a presiunii la nivelul membrelor inferioare.

Simptomele neuropatiei diabetice periferice includ:
– Senzaţii de arsură
– Durere
– Amorţeală
– Furnicături
– Senzaţie de slăbiciune

În cazul acestei forme de neuropatie, simptomele pot varia de la alterarea uşoară a sensibilităţii nervoase, până la pierderea completă a acesteia, astfel încat orice traumatism poate conduce la apariţia piciorului diabetic – o cauză principală a amputaţiilor non-traumatice, la nivel mondial.

În acelaşi timp, neuropatia diabetică periferică poate determina:
– Tulburări de echilibru
– Pierderea tonusului muscular la nivelul membrelor superioare şi inferioare
– Durere la mers

Neuropatia diabetică autonomă
Neuropatia autonomă afectează practic toate funcţiile organismului. Apar, spre exemplu, modificări ale tensiunii arteriale, ale digestiei şi urogenitale.

Simptomele neuropatiei autonome pot fi foarte variate şi depind de funcţiile şi organele afectate:
– Tahicardie de repaus sau tulburări ale ritmului cardiac
– Senzaţie de ameţeală la modificarea poziţiei din ortostatism în clinostatism
– Senzaţie de balonare, greaţă
– Vărsături
– Disfagie (dificultate în înghiţire)
– Constipaţie
– Diaree
– Incontinenţă pentru materii fecale
– Gastropareză
– Incontinenţă urinară şi infecţii ale tractului urinar
– Disfuncţie erectilă
– Uscăciunea mucoasei vaginale
– Transpiraţie în exces sau anhidroză (absenţa sau diminuarea transpiraţiei)

Totodată, neuropatia diabetică autonomă poate afecta capacitatea de a recunoaşte episoadele de hipoglicemie, care se pot agrava în cazul în care nu sunt luate măsurile necesare pentru contracararea scăderii glicemiei.

Neuropatia proximală – atunci când diabetul afectează muşchii

Neuropatia diabetică proximală, numită şi amitrofia diabetică, este o altă formă de neuropatie diabetică, care se manifestă de această dată la nivelul nervilor care controlează muşchii şoldului, feselor sau ai coapsei.

Simptomele neuropatiei proximale pot include:
– Durere bruscă şi uneori severă la nivelul şoldului, feselor sau coapsei
– Slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, care îngreunează ridicarea din poziţia şezut
– Pierderea reflexelor osteo-tendinoase
– Pierderea de ţesut muscular
– Scădere în greutate

Neuropatia diabetică focală sau mononeuropatia

Spre deosebire de celelalte forme de neuropatie diabetică, care se prezintă sub formă de polineuropatii (sunt afectaţi mai mulţi nervi), neuropatia diabetică focală se prezintă sub formă de mononeuropatie şi afectează de regulă regiunea capului, trunchiului, membrelor superioare sau inferioare.

În funcţie de tipul de nerv pe care îl implică, simptomele pot include:
– Sindromul de tunel carpian (cel mai frecvent): dureri, amorţeli şi furnicături la nivelul degetelor, adesea nocturne
– Dureri, amorţeli şi furnicături la nivelul membrelor superioare
– Dureri la nivelul trunchiului
– Diplopie (vedere dublă), probleme de focalizare a vederii, hemipareză (pareză într-una din jumătăţile corpului)

Conferinţa-dezbatere “Neuropatia diabetică, o afecţiune cu (prea) multe feţe. Din inimă…până în vârful piciorului: recunoaşte semnele!” îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate în particular neuropatiei periferice şi celei autonome şi la necesitatea îmbunătăţirii prevenţiei sau limitării evoluţiei, depistării precoce şi controlului acestei complicaţii a diabetului zaharat.

Evenimentul are loc în deschiderea celui de-al 7 – lea Congres Naţional de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic – cu participare internaţională şi reuneşte experţi în domeniu din România şi de pe plan internaţional, care aduc în atenţie problematica neuropatiei diabetice în relaţie cu manifestările bolii şi semnele specifice care nu trebuie ignorate, pentru instituirea unei îngrijiri corespunzătoare care să asigure un control eficient al afecţiunii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here