Comisia Europeană a aprobat fonduri în valoare totală de 1,835 miliarde de euro, pentru proiecte din România

0
860

Dintre aceste fonduri, un miliard de euro sunt pentru modernizarea centurii rutiere a Bucureştiului, prin extinderea mai multor segmente ale acesteia, dublând benzile în ambele sensuri.

Prin această investiţie se va sprijini şi construirea unei secţiuni de 51 de kilometri în partea de sud a noii autostrăzi orbitale a Bucureştiului.

Tot în capitala României, alte fonduri europene de 97 de milioane de euro vor finanţa lucrări în cadrul întregii Magistrale 2 de metrou, incluzând linii noi şi material rulant.

De asemenea, cu aproape 603 milioane de euro va fi reabilitat litoralul Mării Negre, iar proiectul include lucrări de consolidare a falezelor, reumplerea plajelor cu nisip, măsuri de conservare a biodiversităţii (recife artificiale şi repopularea cu specii marine), precum şi echipamente de monitorizare.

În plus, Uniunea Europeană va investi peste 135 de milioane de euro în sisteme mai bune de apă potabilă şi de ape reziduale în judeţul Timiş. Un număr de 15.000 de locuitori vor fi racordaţi la reţeaua de apă potabilă şi aproape 380.000 de oameni vor beneficia de apă potabilă de mai bună calitate.

În total, prin politica de coeziune, UE a alocat fonduri în valoare de 4 miliarde de euro în 25 de proiecte de infrastructură de mare anvergură din zece state membre. Pe lângă România, pachetul de investiţii vizează Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia şi Portugalia. Proiectele acoperă o serie largă de domenii: sănătate, transporturi, cercetare, mediu şi energie. Combinate cu cofinanţarea naţională, investiţiile totale în cadrul acestor proiecte se ridică la 8 miliarde de euro.

Corina Creţu:

„Aceste 25 de proiecte reprezintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îmbunătăţirea vieţii cotidiene a cetăţenilor noştri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid şi spitale moderne. În actuala perioadă bugetară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimensiuni în valoare de 32 de miliarde de euro reprezentând fonduri UE; într-un fel, acestea sunt ambasadorii politicii de coeziune şi sunt mândră de fiecare dintre ele.”

Prin politica de coeziune, proiectele de infrastructură de mari dimensiuni, aşa-numitele „proiecte majore”, beneficiază de investiţii din fondurile politicii de coeziune de peste 50 de milioane de euro (75 de milioane de euro în cazul proiectelor din sectorul transporturilor). Având în vedere anvergura lor, aceste proiecte fac obiectul unei evaluări şi al unei decizii specifice a Comisiei. În perioada de programare 2014-2020, 257 de proiecte majore au primit finanţare din partea UE. Contribuţia UE la aceste proiecte se ridică la 31 de miliarde de euro, care reprezintă jumătate din valoarea lor totală.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here