Bugetul pe anul 2019, un subiect tabu. Puterea nu discută despre bugetul pe anul în curs, care nu a ajuns nici măcar în dezbatere publică

0
875

Cand subiectul este atins de vreun reprezentant al Opozitiei, vina este aruncata imediat pe Klaus Iohannis. Adica un om zdravan la cap ar trebui sa creada ca la finalul lui ianuarie nu exista nici macar un proiect de buget in dezbatere publica pentru ca, in decembrie, CSAT a amanat cateva zile avizul pe bugetul serviciilor secrete. Si, dupa ce avizul a fost dat, vreme de o luna ce s-a mai intamplat?

De fapt, este evident ca PSD nu reuseste sa inchida bugetul pe un deficit in limitele acceptate de UE si acum cauta solutii sa minta cat de cat credibil in privinta surselor pentru miliardele pe care nu are de unde sa le scoata.

Devin din ce in ce mai credibile informatiile care spun ca, dincolo de anumite adversitati personale, demiterea lui Ionut Misa de la ANAF ar fi motivata de faptul ca nu ar fi vrut sa semneze niste falsuri destinate CE.

Lipsa bugetului este doar un simptom pentru ceea ce vedem cu ochiul liber: distrugerea tarii din prostie si ticalosie.

La finalul lui decembrie, cand toate companiile aveau deja bugetele si planurile de afaceri finalizate, Guvernul venea cu Ordonanta Teodorovici care punea noi poveri fiscale substantiale pe cateva zone cheie:sistemul bancar, energie si comunicatii, sub pretextul populist al unor reechilibrari intre veniturile exagerate ale multinationalelor si nevoile de dezvoltare ale tarii.

Cea mai lovita a fost singura banca cu capital privat integral romanesc, Banca Transilvania. Dupa care efectele au continuat in avalansa.

Au inceput retragerile de investitori, pentru ca mai rea decat orice fiscalitate este instabilitatea ei. Nestle pleaca de la Timisoara in Ungaria,unde forta de munca e mai scumpa. Se discuta despre Telekom. Si asta in mai putin de o luna. Fiecare plecare inseamna bani mai putini pentru statul roman.

ROBOR a scazut putin timp, mai degraba dintr-o inertie a finalului anului trecut, spun specialistii, dupa care si-a continuat ascensiunea cu efectele ei asupra ratelor in lei.

Din cauza lipsei bugetului, a pierderii increderii investitorilor, dar si a dezechilibrelor majore provocate, a inceput sa cresca rapid si euro, care atinge maxime istorice. Cresterea euro provoaca mai mult, cu mult mai mult rau decat cresterea ratelor celor cu credite in aceasta valuta.

Creditele firmelor, tarifele raportate la euro, plus modificarile de fiscalitate, toate se vor duce direct in preturi. Orice taxare pe cifra de afaceri se duce direct in pret. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca noi consumam preponderent din import, in primul rand mancare, deci cresterea euro va scumpi direct marfa. Si este de asteptat sa creasca si preturi care nu au legatura direct sau au una infirma cu euro, ca un reflex psihologic de aparare al producatorului in fata instabilitatii.

Probabil ca nu vor fi scumpiri individuale bruste mai mari de cateva procente, insa, insumate, ele vor provoca o substantiala scadere a puterii de cumparare care in timp, foarte scurt probabil, va inghiti toate majorarile salariale si ale pensiilor.

Este adevarat ca Guvernului ii convin scumpirile, pentru ca ele presupun si bani mai multi din TVA care, daca e colectat, ajuta bugetul. Inflatia este o masina de bani pentru buget, dar si o masina de saracire a oamenilor in spatele unor venituri si preturi tot mai mari, intrate in spirala.

In energie, companii si asa cu datorii istorice au fost suprataxate, ceea ce a provocat convulsii precum greva minerilor, a carei calmare cu cativa lei in plus la leafa nu reprezinta decat un algocalmin pentru cancer. Problema ramane.

Romania isi pierde investitorii, nu face investitii, nu atrage investitii, mizeaza strict pe cresterea economica dopata de consum preponderent din import, ceea ce inseamna acumularea de deficite si export de bunastare.

La toate acestea, Puterea nu raspunde decat cu conspirationisme: de vina e Iohannis pentru buget, pentru curs de vina e BNR, pentru ROBOR sunt bancile lacome straine si BNR care le acopera. Sunt aruncate in lupta fantomele dusmanilor de neam: strainii, bancherii, Opozitia, interese obscure care tintesc sistemul energetic.
Nu e niciun conspirationism, legile economice, la fel ca legea gravitatiei, nu sunt negociabile politic. Asa cum marul cade inevitabil de sus in jos, indiferent in capul cui, asa si legile economice isi produc implacabil efectele care nici macar nu sunt misterioase. Trebuie doar capacitatea de a le intelege si bunavointa de a le respecta.

PSD are un singur obiectiv, sa isi salveze penalii in frunte cu Liviu Dragnea. Cu asta in gand a candidat, cu asta in gand a guvernat. Si toate celelalte masuri, inclusiv economice, au fost menite exclusiv sa sustina populist acest obiectiv. Economia a fost practic lasata in paragina si mulsa pana la ultimul leu care putea fi transferat spre masuri populiste. Si acum a inceput decontul.

PSD distruge aceasta tara felie cu felie. Justitia e aproape pusa la pamant. Siguranta cetateanului este in cel mai prost moment cu putinta, cu mii de infractori iesiti din puscarie cu ajutorul recursului compensatoriu, unii foarte violenti si periculosi:17 crime, 18 violuri si 148 de talharii, asta daca ne referim doar la cele cu autori cunoscuti.

Viata cetateanului se scumpeste pe zi ce trece si exodul romanilor se agraveaza in continuare, nu numai din cauza veniturilor, ci mai ales din cauza lipsei calitatii si predictibilitatii vietii.

Educatia este mizerabila cu perspective sumbre din lipsa de profesori calificati, sistemul sanitar e praf, frica de justitie si DNA a disparut, asa ca se fura salbatic din nou.

Ingrijorarea este ca Liviu Dragnea, ca maine premier gratie CCR si lui Tudorel Toader, va compensa lipsa de popularitate cu pregatirea unor fraude electorale demne de anii ’50 pentru eternizarea la putere a partidului stat.

Toate detaliile pe:

http://www.ziare.com/liviu-dragnea/psd/buldozerul-dragnea-peste-romania-1546832

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here