BNR a atras depozite de 4,29 miliarde de lei de la bănci, pentru a absorbi excesul de lichiditate din piață și pentru a proteja leul

0
804

Actiunea Bancii Naționale s-a derulat chiar în contextul în care moneda europeană a depășit pragul psihologic de 4,7 lei.

E a doua operațiune de acest fel făcută în 2019. Pe 14 ianuarie, BNR a atras de la bănci depozite în valoare de 12,86 miliarde de lei.

Profesorul Mircea Coșea a declarat, pentru un post de televiziune, că se aștepta ca euro să depășească 4,7 lei, dar începe să fie ”îngrijorat”, pentru că ”nu mai e de glumă”. El a avertizat, totodată, că unele declarații ale politicienilor împing economia către o situație de risc. Coșea arată cu degetul către acuzațiile la adresa BNR formulate în weekend de către Daniel Zamfir, senator ALDE.

”Sigur că există elemente de natură obiectivă pentru a explica această creștere: se fac plățile pentru importurile mari care au avut loc la sfârșitul anului trecut cu ocazia sărbătorilor, dar atrag din nou atenția asupra unor factori de natură subiectiv-emoțională. Este foarte grav ca guvernatorul Băncii, împreună cu conducătorul Consiliului pentru Concurență să fie chemați în fața Parlamentului, așa cum a cerut dl. senator Zamfir, în baza unor învinuiri extrem de grave, care aduc în fața investitorilor și a pieții financiare din România pericolul unor posibile manipulări pe care sistemul bancar din România le-ar face cu ROBOR-ul și evident și cu mărimea cursului. Or, astea sunt lucruri care influențează piața foarte mult. Revin asupra prudenței în declarații. Nu se fac astfel de declarații în momente foarte speciale ale economiei – suntem la început de an, încă nu avem încă buget, încă nu știm cum vor merge lucrurile, încă nu știm ce va fi în campania electorală, încă nu știm ce e cu Brexitul, încă nu știm ce e cu președinția rotativă. Sunt foarte multe lucruri care apasă atmosfera economică, or dacă vin și astfel de vești, care îngrijorează pe toată lumea, în momentul de față, în urma declarațiilor pe care le-a făcut dl. senator, România apare ca o țară în care sistemul bancar este la latitudinea unor persoane care manevrează cum vor și cum pot. Or, lucrurile astea trebuie să fie lămurite, nu se poate așa ceva!”, a explicat profesorul Mircea Coșea.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here