Autorităţile se pot împrumuta când vor şi la orice preţ, bazandu-se pe buffer-ul din Trezorerie

0
1625
trezorerie

“Guvernul are o strategie în temeiul căreia gestionează serviciul datoriei publice, o strategie care se bazează pe faptul că avem un buffer în trezorerie care ne permite să stabilim noi cât împrumutăm, la ce preţ şi când. De aceea, la unele licitaţii unde nu ne atingem ţintele privind costul împrumutului, nu le adjudecăm. Avem opţiunea să le anulăm”, a spus ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

El a precizat că Executivul se află în grafic în ceea ce priveşte finanţarea deficitului şi refinanţarea datoriei publice scadente.

“Dacă facem o analiză pe total, vedem că din cele 68 de miliarde lei cât ne-am propus să împrumutăm în acest an pentru finanţarea deficitului şi refinanţarea datoriei publice scadente suntem în grafic. Mâine, probabil, o să avem veşti mult mai bune. Astăzi mă abţin să vorbesc, având în vedere că este în derulare o emisiune pe eurobonduri”, a subliniat Ştefan.

Statul ar fi avut investiţii mai consistente în primul trimestru dacă în februarie nu ar fi fost viscol, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.

“Dacă nu ar fi fost un februarie cu viscol, cu Dunăre îngheţată, cu porturi închise, probabil că am fi avut investiţii mai consistente şi în trimestrul I, de aceea afirmaţia conform căreia cineva a tăiat fondurile de investiţii’ este incorectă, a spus Ştefan.

“Nu s-au realizat investiţii din cauza unor condiţii pe care le ştim cu toţii şi nu noi le-am stabilit, nici Guvernul nu putea să preîntâmpine evoluţiile climatice. Faţă de 3,8 (procent din PIB – n. r.) cât s-au făcut investiţii în anul 2016, anul acesta o să ne realizăm ţinta de 4,84% din PIB. Despre acest lucru vom vorbi în a doua jumătate a anului, când vom avea şi statisticile necesare”, a menţionat acesta.

România înregistrează un excedent bugetar de 0,2% din PIB în primul trimestru din acest an, a declarat în Plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Finanţelor Publice.

“Estimările bugetare ale primului trimestru indică un excedent al soldului bugetului general consolidat la nivel de 0,2% din PIB, aproximativ 1,5 miliarde lei, în condiţiile în care s-au plătit subvenţii de la buget în special pentru sprijinirea producătorilor agricoli cu un miliard de lei mai mult faţă de trimestrul I al anului 2016. Se constată o evoluţie foarte bună a veniturilor din impozitul pe venit şi contribuţiilor sociale, ca urmare a dinamicii ridicate a masei salariale din economie, o îmbunătăţire a încasărilor din luna martie pe zona de TVA şi accize, precum şi reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile de aproximativ 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. O imagine mai clară vom avea după 25 aprilie”, a mai spus Ştefan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here