Artificiile prin care Guvernul a redus deficitul bugetar. „Gaura“ rămâne de două ori mai mare decât anul trecut şi de 7 ori mai mare decât în 2016

0
1001
România a încheiat 2016 cu un deficit bugetar de 2,6% din PIB, sub nivelul programat.

Execuţia bugetară pe primele şapte luni arată o scădere considerabilă a deficitului bugetar al României, de la 1,61% din produsul intern brut la 1,26% din PIB, însă acesta este mai mult modificat „din pix” ca să pară mai mic.

Comparativ cu anul trecut, el este însă de două ori mai mare şi de şapte ori mai mare decât în 2016. România a încheiat primele şapte luni din an cu un deficit bugetar de 11,9 miliarde lei. Într-adevăr, acesta a scăzut atât ca procent din PIB faţă de primul semestru, cât şi ca valoare, ţinând cont că după primele şase luni ţara noastră avea o „gaură” de 14,97 miliarde lei.

Cu toate acestea, scăderea a venit ca urmare a mai multor artificii, precum o estimare mai optimistă a produsului intern brut cu care România va încheia anul, cât şi a unor încasări mai mare raportate de ANAF, deşi luna iulie este una mai bună în general.

Încă de la începutul lunii august premierul Vasilica Dăncilă susţinea, într-o prezentare, că deficitul bugetar a scăzut la 1,3%, faţă de cifra de 1,6% prezentată de Ministerul Finanţelor la execuţia bugetară la 6 luni. Acum, şi datele prezentate de Finanţe arată că deficitul a scăzut, la 1,26%. Cărui fapt se datorează acest lucru? Unei estimări favorabile a produsului intern brut, realizate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. La finalul lunii iulie, CNSP a estimat că, în anul 2018, România va avea un PIB de 945 miliarde de lei, o creştere de circa 30 de miliarde faţă de estimarea de 909 miliarde de lei pe care s-a construit bugetul actual. Acest lucru face ca deficitul să pară mai mic, prin raportarea sa la o sumă mai mare. Pe de altă parte, deficitul a scăzut în ciuda faptului că au crescut cheltuielile. Acest lucru se datorează unei colectări mai bune a veniturilor din TVA în luna iulie. Acestea s-au majorat în iulie cu 35,9% faţă de realizările aceleiaşi luni din 2017. Trebuie însă să menţionăm faptul că luna iulie este de obicei una cu încasări foarte bune, peste media generală, datorită termenelor legale de declarare şi plată a impozitului pe profit, TVA datorat trimestrial, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Gaură dublă faţă de 2017, de 7 ori mai mare decât în 2016.

Cu toate acestea, deficitul bugetar rămâne în continuare de două ori mai mare decât în primele şapte luni din 2017. În aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul bugetar era de numai 5,1 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB. Faţă de anul 2016, situaţia este chiar mai gravă, deficitul pe primele şapte luni fiind chiar de 7 ori mai mare. La finalul aceleiaşi perioade din 2016, deficitul bugetar se situa la 1,74 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here