520.000.000 de euro, atât au ajuns importurile de carne de porc, după un an de pestă porcină africană

0
1050

Pesta porcină care a făcut ravagii anul trecut şi care continuă să genereze probleme în industria cărnii de porc a împins importurile dincolo de pragul de jumătate de miliard de euro. Din punct de vedere cantitativ, marfa adusă de peste graniţe a crescut cu 26% comparativ cu anul trecut. Importăm de peste 15 ori mai multă carne de porc decât exportăm.

Datele aferente lui 2018, furnizate Economica.net de către Institutul Naţional de Statistică, arată că românii au consumat anul trecut peste 294,3 mii de tone de carne de porc de import, cu 26,5% mai multă decât anul trecut.

Din punct de vedere valoric, importurile au sărit de 520 de milioane de euro, dar, urmare a preţurilor mai mici comparativ cu 2017, plusul a fost de numai 6,7%. Amintim că producţia mare de carne de porc la nivel european a ţinut anul trecut preţul la un nivel scăzut, chiar dacă tot mai multe state europene, dar mai ales România, s-au confruntat cu numeroase focare de pestă porcină africană (PPA).

Cele mai mari cantităţi de carne adusă de peste graniţe, reprezentănd 23% din total, au provenit din Spania, care a fost urmată de Germania, cu 22,9% şi Ungaria cu 21,3%. Comparativ cu anul anterior, importurile de carne de porc din Spania s-au majorat dn punct de vedere cantitativ cu 43%, iar cele din Ungaria cu 56%, în timp ce din Germania am luat cu 7% mai mult.

România este de foarte mult timp net importator de carne de porc, producţia locală nefiind suficientă pentru consum şi procesare. Astfel, din datele industriei, crescătorii locali produceau anul trecut doar 38% din necesar, procent ce se va diminua având în vedere producţia în scădere urmare a focarelor de PPA.

Valoric, exporturile au scăzut cu 48% comparativ cu 2017, până la 21,9 milioane de euro.

Practic, importăm de 15,4 ori mai mult decât exportăm, în condiţiile în care în 2017 importam de 7 ori mai mult decât exportam.

Cel mai mult am exportat către Bulgaria, care a înghiţit puţin peste 4.100 de tone de carne românească, Grecia (aproximativ 3.000 de tone) şi Ungaria (aproximativ 2.900 de tone).

Din datele ANSVSA, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 275 de localități din 20 de județe, cu un număr de 1.027 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.403 porci afectați de boală și există 1.112 cazuri la mistreți.În total au fost stinse 200 de focare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here