20% dintre românii cei mai bogați au un venit disponibil de 7 ori mai mare decât 20% din cei mai săraci

1
1440
anaf

Inegalitatea la nivelul veniturilor disponibile este calculată în funcție de venitul total disponibil (după plata taxelor și a altor deduceri) pe adult echivalent obținut de 20% din populația cu venituri ridicate (chintila superioară) și venitul populației din chintila inferioară, cu cele mai scăzute venituri.

Inegalitatea veniturilor disponibile s-a redus ușor în ultimii doi ani, însă se menține la un nivel semnificativ peste media din Uniunea Europeană, cei mai bogați 20% dintre români având un venit de 7 ori mai mare decât venitul celor din chintila inferioară, potrivit datelor Eurostat.

România înregistrează al treilea cel mai mare ecart la nivelul UE între venitul celor mai bogați și cei mai sărăci 20% dintre cetățeni, după Bulgaria și Lituania, țări unde raportul veniturilor celor două chintile se situează la 8,2, respectiv 7,1.

Ecartul dintre veniturile celor mai bogați și cei mai săraci români s-a redus de la 8,2 în 2015 și 7,5 în 2016, dar rămâne peste media UE, de 5,2.

De altfel, Comisia Europeană nota, în cel mai recent raport de țară pentru România, că inegalitatea de clasă rămâne ridicată, iar efectul de redistribuire al sistemului fiscal și de prestații sociale se situează sub media UE. Integrarea limitată a serviciilor de ocupare a forței de muncă, de educație și a serviciilor sociale împiedică grupurile defavorizate să scape de sărăcie, potrivit documentului citat.

La nivelul blocului comunitar, cele mai mici diferențe între veniturile celor două categorii de cetățeni sunt înregistrate în Cehia (3,5), Slovenia (3,6), Slovacia și Finlanda (ambele 3,7).

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here