Acţiunile mondiale scad pe fondul tulburărilor politice din SUA iar recentele atacuri teroriste din Spania, lovesc adânc

0
1819

HONG KONG: Piețele mondiale au scăzut vineri, când investitorii au reacționat în urma tulburărilor politice din SUA și a atacurilor teroriste din Spania. Acțiunile europene au scăzut încă de la începutul tranzacționării, în timp ce contractele futures indicau o deschidere mai redusă faţă de acţiunile din SUA.

IATĂ SCORURILE: CAC 40 din Franța a pierdut 1,2%, până la 5.085,00. DAX-ul german a scăzut cu 0,9%, până la 12.097,44, iar FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 0,8%, până la 7.332,03. Stocurile din S.U.A. au fost deschise la o zi după ce au înregistrat cele mai mari pierderi din luna mai. Dow futures au scăzut cu 0,1%, ajungând la 21.721,00, iar scadenţele futures S & P 500 au scăzut cu 0,1%, ajungând la 2,428.20.

ATACURILE DIN BARCELONA: Investitorii s-au păstrat la distanţă față de investițiile riscante, ca urmare a ultimului atac din Europa. Polițiștii din provincia Catalunia au declarat că au ucis cinci suspecți după ce o mașină a lovit mai mulţi pietoni în centrul Barcelonei, omorând 13 oamuni și rănind alti 100. Poliția a declarat că a fost un atac terorist, iar gruparea Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru acesta.

SITUAŢIA DIN SUA: În SUA s-a înregistrat cea de-a doua, cea mai proastă zi din acest an, deoarece marile companii au oferit prognoze dezamăgitoare în cele mai recente rapoarte trimestriale privind câștigurile, întunecând astfel perspectivele economiei mondiale. Producătorul de echipamente de rețea Cisco Systems și compania de stocare a datelor NetApp au oferit prognoze de vânzări slabe, pentru trimestrul actual, iar Victoria’s Secret, compania de referința a retailerului de modă L Brands şi-a redus prognoza anuală a profitului, pe fondul scăderii vânzărilor.

PROBLEMELE PREŞEDINTELUI TRUMP: Și turbulențele de la Casa Albă au contribuit la pesimismul investitorilor. Președintele Donald Trump și-a abandonat planurile de a constitui un consiliu consultativ pentru infrastructură, la o zi după ce administrația a declarat că va închide alte două consilii consultative formate în principal de lideri de afaceri. Casa Albă a fost, de asemenea, forțată să emită o declarație care să contrazică zvonurile conform cărora Gary Cohn, șeful Consiliului Economic Național, ar fi demisionat, spunând că acestea sunt “100% false”.

IMAGINEA PIEȚEI: Lipsa datelor economice privind mișcările înregistrate vineri “sugerează că piețele își vor concentra cu fermitate atenția asupra incertitudinilor politice care bântuie administrația americană, precum și asupra scăderilor înregistrate în urma teribilelor evenimente de la Barcelona”, a declarat într-un comentariu Elwin de Groot, responsabil cu macro-strategia al Rabobank.

SCORURILE PIEŢEI ASIATICE: indicele Japonez de referință, Nikkei 225 a pierdut 1,2 la sută, pentru a închide la 19,470.41, iar Kospi din Coreea de Sud, 0,1%, până la 2,358.37. Hang Seng din Hong Kong s-a scumpit cu 1,1%, ajungând la 27 047,57, în timp ce indicele Composite Shanghai a încheiat la 3,268.72. S & P/ASX 200 a scăzut cu 0,6%, ajungând astfel la 5,747.10. De asemenea, a scăzut şi indicatorul Taiwanului, iar indicii din Asia de Sud-Est au fost în cea mai mare parte mai mici.

MONEDE: Dolarul a coborât până la 109.00 yeni de la 110.55 yeni, cât se tranzacţionase joi, înainte de închidere, iar Euro a crescut de la 1,1723 $ la 1,1746.

ENERGIE: În tranzacțiile electronice de pe New York Mercantile Exchange, valoarea ţiţeiului american a crescut cu 13 cenți, ajungând la 47,22 dolari/baril. Joi, 17.08.2017, contractul crescuse cu 31 de cenți, până la valoarea de 47,09 dolari/baril. La bursa din Londra, preţul petrolului Brent brut, folosit la nivel internațional, a câștigat la rândul său 3 cenți, ajungând la valoarea de 51,06 dolari/baril.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here