Actionarul principal al postului Realitatea TV, Maricel Pacuraru, invidiat in lumea interlopilor: dupa ce a fost condamnat pentru falsificare de monede sau alte valori, acuzat de savarsirea infractiunilor de bancruta frauduloasa, instigare la savarsirea infractiunii de fals, a fost gratiat

2
10926

Actionarul principal al postului Realitatea TV, omul de afaceri Maricel Pacuraru, a fost condamnat penal in anii ’90 pentru inselaciune si falsificare de monede sau alte valori la o pedeapsa de 2 ani inchisoare, din care a executat doar cateva luni, prin mila fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

A fost gratiat de executarea in inchisoare a restului de pedeapsa pentru ca a dat banii inapoi si ca avea copii minori.

Concret, prin decretul de gratiere nr. 292 din 23 august 1999 privind acordarea unor gratieri individuale, emis de presedintele Romaniei de la acea data, Emil Constantinescu – decret publicat in Monitorul Oficial nr. 405 din 25 august 1999 –, omul de afaceri Maricel Pacuraru a fost gratiat pentru „restul ramas neexecutat din pedeapsa aplicata”.

Potrivit unor clarificari pe care Ministerul Justitiei le-a acordat ziarului ZIUA la acea data, gratierea lui Maricel Pacuraru s-a facut pe motiv ca a savarsit fapta in 1991, cand avea 26 de ani, are trei copii minori de crescut, a achitat prejudiciul, a executat mai mult de o treime din pedeapsa si nu avea antecedente penale.

„Avizul pozitiv dat de directia de profil din Ministerul Justitiei a avut la baza urmatoarele argumente: prejudiciul creat a fost acoperit in intregime la datele de 2 octombrie si 11 octombrie 1991, prin virarea sumelor de catre banca din disponibilitatile create in contul SC MONDIALA SRL Galati; petitionarul a executat mai mult de o treime din pedeapsa; petitionarul avea in intretinere patru copii minori; petitionarul a savarsit fapta in anul 1991, la varsta de 26 de ani; nu avea antecedente penale. Aceste aspecte au fost considerate de natura sa motiveze acordarea unui aviz pozitiv”.

Maricel Pacuraru „abonat” la dosare penale

Pentru cei care nu cunosc, Maricel Pacuraru a fost in trecut condamnat la 2 ani inchisoare de Tribunalul Constanta, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si falsificare de monede sau alte valori, pentru ca a produs un prejudiciu de 7,6 milioane lei, emitand un CEC fara acoperire firmei TOMISTEX din Constanta, in schimbul caruia a ridicat diferite marfuri. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila in urma Deciziei penale nr. 45/9.10.1998 a Curtii Supreme de Justitie. Din aceasta pedeapsa, Pacuraru a executat numai 9 luni de arest, in perioada 8 octombrie 1991 – 16 iulie 1992.

Restul de pedepsa nu a mai fost executata, caci Maricel Pacuraru, in varsta de 33 de ani la acel moment, i-a scris fostului presedinte Emil Constantinescu, rugandu-l sa il gratieze. Prima scrisoare trimisa de Pacuraru in ianuarie 1999 nu a fost cu succes, fiind respinsa de consilierul Mihai Baca din Ministerul Justitiei, pe motiv ca fapta acestuia este deosebit de periculoasa.

Nu a renuntat la ideea de a fi gratiat, astfel ca Maricel Pacuraru i-a trimis lui Constantinescu, in mai 1999, o noua cerere de gratiere. In cuprinsul acesteia, patronul Realitatea TV invoca faptul ca ar fi grav bolnav, ca s-a indreptat si ca ar avea o situatie familiala si materiala precara (doi copii minori din prima casatorie ramasi fara ingrijire) si un alt copil dintr-o alta relatie.

Al doilea demers al lui Pacuraru a fost cu succes, consilierul din Ministerul Justitiei Silvia Burlacu propunand gratierea restului de pedeapsa ramas neexecutat, cu o motivarea halucinata: „fapta comisa de acesta a fost cauzata de blocajul financiar real”.

In cuprinsul lucrarii depuse la Presedintie, in care se sustinea ca Maricel Pacuraru s-a indreptat, era omis insa faptul ca actualul patron al postului Realitatea TV, pe langa dosarul din 1992, a mai fost trimis in judecata si in noiembrie 1996, prin rechizitoriul nr. 96/P/1996, semnat de procurorul (in prezent avocat) Dan Apostol de la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitiei, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de bancruta frauduloasa, instigare la savarsirea infractiunii de fals, alaturi de alti complici, constand in aceea ca ar fi dat 12 tepe unor banci, creand un prejudiciu de 660 milioane lei vechi.

Initial, Pacuraru a sustinut in fata anchetatorilor ca cei 660 milioane lei ar fi fost folositi la sponsorizarea Bisericii Martirilor din Timisoara, pentru ca ulterior sa colaboreze cu anchetatorii si sa le marturiseasca faptul ca banii pe care i-a luat din firma i-ar fi dat mita ex-consilierului prezidential PDSR Victor Opaschi, generalului de politie Iulian Medrea si ex-deputatului PDSR Bebe Ivanovici.

Potrivit documentelor prezentate la acea vreme de ziarul ZIUA, dosarul lui Pacuraru a fost plimbat timp de trei ani pe la vreo sapte procurori din Parchetul CSJ, pentru ca in final sa fie ingropat „din lipsa de probe”, dupa ce Pacuraru si-a retras subit autodenuntul.

2 COMENTARII

  1. După ce am citit articolele care îl au ca subiect pe infractorul de meserie Maricel Păcuraru, încep să înțeleg de ce a alocat timp de antenă prietenului său de breaslă Miron Mitrea ,angajatei Realitatea plus Anca Alexandrescu ,având experiență în lumea hoților PSD , Liviu Dragnea ,Marian Oprișan,Paul Stănescu, Dumitru Buzatu și , lista poate continua . Acum înțeleg de ce, cu câtă sârguință această jurnalistă, Anca Alexandrescu, încearcă din răsputeri să ,,spele ” fețele nevăzute ale PSD !
    Încep să înțeleg de ce există o cloacă de pupincuriști ai PSD-ului la acest post de televiziune ,exceptând valorile autentice . Acestea au fost și rămân:Oreste Teodorescu , M.Dobrovolski , M. Mititelu și alții .
    Acuma înțeleg de ce postul de televiziune Realitatea plus se va numi Realitatea -Păcuraru plus ! Este toată familia în televiziune !

  2. Daca sai sa te uiti la televiziunile ,programele si persoanele pe care le promoveaza constasti ca nu este de cat o fanfaronada pe care o arata publicului din care nu intelegi si nu pricepi nimic decat tracaneala si palavre ,iar cand acestea nu mai tin toate dau in direct dclarati ale parlamentului,presedintiei ori guvernului , sub pretext de autoritate administativa,politica si legislativa in stat. In fapt o manipulare politica facuta de insasi conducerile acestor televiziuni pentru acoperirea unor afaceri plitice sustinute de acestea si acoperite de institutiile statului atat propagandistic cat si financiar .Rating-ul e duar o formalitate ,in realitate chieltuielile lor sunt acoperite de bugetul de stat.Numai cine nu o pricepe nu intelege.Si ce este cel mai deranjand din toata aceasta sandrama ,este cel mai mult se acoper pentru lucruri care nu au nici o valoare,nici o importanta.Cum e turcu si pistolul. Nu ai ce prinde ,multi din invitati spun asta e politica.Prosti habar nu au ,din aceasta cauza nici nu stiu ce sa faca pentru tatra, gandul lor e unul singur timpul trece leafa merse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here