Update – Acreditarea Spitalului Orăşenesc Cisnădie, un adevărat miracol

4
3844

Aseară, în timp ce eram scufundat în lectura cărţii Lebăda Neagră, scrisă magistral de Nassim Nicholas Taleb, pe la ora opt şi zece, liniştea de coronavirus din jur a fost străpunsă de clinchetul, ca un strigăt, al unei notificări Messenger. În tăcerea adâncă, aşternută în ultimele zile, toate zgomotele din jur par altfel, mai puternice, mai acute, decât în mod obişnuit… Ridic telefonul şi surprins găsesc un mesaj primit de la doamna Lidia Badilă, jurnalistă la Ora de Sibiu, autoarea articolului despre care am făcut vorbire în materialul meu. Probabil domnia sa nu a avut linişte, toată ziua, la gândul că aş dori să-i pun vreo întrebare directă, din moment ce, cu acesta, a început scurta şi uşor amuzant-contondenta noastră conversaţie.

Din respect și eleganță, i-am răspuns doamnei Bădilă că în a publicarea mea am menţionat autorul şi titlul articolului la care am făcut referire şi că pentru domnia sa nu am nicio întrebare directă. Doamna Lidia Bădilă a scris articolul, liber, aşa cum a crezut de cuviinţă iar eu mi-am exprimat, la fel de liber, opinia, impresia pe care acesta mi-a lăsat-o, de laudatio la adresa unei „realizări” excesiv exploatate în scop electoral şi personal de domnul primar Huja. Ca şi în cuprinsul articolului mi-am exprimat regretul că doamna Maria Delia Mincă, managerul Spitalului Orăşenesc Cisnădie, nu mi-a răspuns la nicio întrebare adresată şi surprinderea că doamnei Bădilă i-a acordat cele câteva cuvinte, citate în cuprinsul articolului.

Pe un ton al scrierii, vădit iritat, doamna Bădilă  mă ceartă, oferindu-mi o serie de explicaţii pe care, eu, nu i le-am cerut, niciun moment, cum că articolul ar fi unul de „interes local şi atât”. Ditirambic, începe să-mi povestească geneza scrierii domniei sale… Întâi îmi spune că nu o cunoaşte personal pe doamna Mincă. De ce, nu ştiu… Eu nu am afirmat nimic în acest sens. Apoi îmi explică cum a sunat, domnia sa, la spital şi a cerut cu managerul care i-a răspuns la doar două întrebări. Foarte supărată, mă trage la răspundere pentru opinia mea, liber exprimată, întrebându-mă de ce insinuez că domnia sa ar fi la dispoziţia doamnei Mincă. Nici asta nu am făcut nicio clipă dar mă întreb: „De ce oare s-o fi simţind astfel?” Spre final, doamna Bădilă lansează şi un atac la persoană, de inspiratie suburbană, exprimându-şi îndoielile pe care, domnia sa, le are cu privire la faptul că aş fi un „jurnalist cu coloană vertebrală, aşa cum pretind”, din moment ce fac public „afirmaţii pe care nu le pot proba”. Încheie afirmând că i-aş fi încălcat „dreptul la imagine” şi că i-aş fi „afectat activitatea profesională” solicitându-mi, totodată, corecturi, argumentaţie sau drept la replică.

Distinsă doamnă Lidia Bădilă, eu mi-am exprimat, LIBER, opiniile pe marginea unui material, întâmplător, scris de dumneavoastră. Ar fi putut foarte bine să poarte oricare altă semnătură, opinia mea ar fi fost aceiaşi. Eu nu am verificat și nici nu v-am pus la indoială probitatea profesională si nici integritatea coloanei vertebrale. Am avut in vedere doar scrierea… Fiecare putem şi avem dreptul legal să exprimăm ceea ce simţim și gandim in legatură cu un anumit lucru. Opiniile sunt personale, libere si spontane, prin urmare, nu se probează. Acuzaţiile cu privire la săvârşirea unor fapte, da, atunci când acestea sunt formulate direct. Eu nu v-am acuzat de nimic!

Pe de altă parte, la propria imagine şi la activitatea profesională ar fi bine să ne gândim, cu toţii, înainte de a ne pune semnătură pe un articol. Nu este vina mea că dumneavoastră aţi scris articolul în grabă, aşa cum ați încercat să justificaţi micile greşeli strecurate în transcriptul discuţiei telefonice pe care aţi purtat-o cu doamna Mincă, despre care mă întrebaţi dacă le-am notat. Da, le-am notat şi sunt evidente. Aşa nevertebrat, cum sugeraţi că aş fi, din decenţă nu am să vi le enumăr, aici. Vă îndemn să recitiţi transcriptul… Vi se pare corectă punctuaţia şi alcătuirea propoziţiilor? Literar, vă sună bine? Înţeleg argumentul invocat de dumneavoastră, dar nu eu v-am grăbit! Îmi spuneţi, mai departe, că aţi folosit ca sursă, ANMCS… Şi eu am făcut acelaşi lucru. Ce vină am eu că m-am uitat mai atent decât dumneavoastră şi am încercat să mă documentez, mai bine, înainte să scriu? Același lucru ați fi putut să faceți și dumneavoastră, cu atat mai mult cu cat mi-ați spus ca îmi împărtășiți opiniile legate de primarul Gheorghe Huja. Probabil că lipsa coloanei vertebrale mi-a permis să mă aplec mai mult asupra documentelor…

Ar fi minunat să vă folosiţi nervul, virulenţa şi incisivitatea, pe care mi le-aţi arătat aseară, in textul iritat si agresiv, al mesajelor trimise pe contul personal, atunci când abordaţi un subiect, oricare ar fi acesta. Îmi permit să vă fac această sugestie, ca între colegi de breaslă, pentru că aţi adus în discuţie şi acest lucru, invocând deontologia profesională. În ce sens, numai dumneavoastră, ştiţi… Chiar va doriti sa avem o polemica pe marginea deontologiei profesionale?

Mă opresc aici din argumentaţie, exprimând o ultimă opinie… Din repetiţiile făcute, constat că sunteţi obsedată de insinuări pentru că le aduceţi mereu în discuţie, dar, cu înţelegere şi condescendenţă, vă spun: Eu nu pot fi responsabil pentru ceea ce intelegeti dumneavostră. I-ați întrebat, pe prietenii despre care spuneți că v-au semnalat articolul, ce parere au? Încercați și cereți maximă sinceritate. S-ar putea sa aveti surprize.

Dincolo de această mică polemică, pe care dumneavoastră ați  dorit-o,  nu aveti niciun motiv de neliniste…  Nu v-a atacat nimeni, nici imaginea, nici competenţa profesională și vă asigur că nu reprezentaţi nicio miză. Această maruntă polemică nu face decât să mute, sper, fara succes, atenția cititorului de la tema principală a articolului. Esența acestuia nu rezidă în cele trei fraze, în care fac referire la frumoasa dumneavoastră stire „de interes local și atat”!

Acreditarea Spitalului Orăşenesc Cisnădie, un adevărat miracol

Citesc mirat, la vreme de tristă pandemie… În data de 06 martie 2020, sub titlul scris cu litere de-o şchioapă, “Avem un singur spital acreditat în județ – Nu este în municipiul Sibiu”, jurnalista Lidia Badilă publica în Ora de Sibiu un laudatio consistent la adresa Spitalului Orăşenesc Cisnădie şi a managerului acestuia, doamna „ec” Maria Delia Mincă, fostă Suilea Huja, fostă Huja, fostă inginer securitate alimentară, master în administraţie publică europeană, actualmente, economist, prin vocaţie şi semnătură… (Sâc!)
Distinsa noastră colegă de breaslă de la poalele Cibinului, continuă spumos: „Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a încadrat încă patru spitale cu paturi publice și private în categorii de acreditare. Spitalul Orășenesc din Cisnădie este singură unitate încadrată în categoria a II-a, cea mai înaltă categorie acordată în România, atât în spitalele de stat cât și în cele private.”
Constat că doamna manager al Spitalului Orașenesc Cisnădie, ce spun eu, super-manager, este foarte binevoitoare cu Ora de Sibiu în timp ce pe noi, ne ignoră total, pe modelul tatălui… Trufia se transmite, pe Valea Argintului, de la tată la fiică… N-ai ce să faci! Bucuroasă de jocul mingiuţelor frumos colorate care i se ridică, jurnalistic, la fileu, doamna „ec.” Maria Delia Mincă, grăieşte pentru poporul cisnădian si sibian: „Această acreditare ne obligă foarte mult. Să ridicăm standardele și să oferim condiții din ce în ce mai bune pacienţilor. Și, bineînțeles, avem în vedere și dezvoltarea ofertei de servicii. Urmează să angajăm încă doi medici, un cardiolog și un medic oftalmolog.” Citatul este preluat, inclusiv cu micile greşeli, din Ora de Sibiu.
Nu pot să nu mă întreb… De ce un asemenea laudatio? De ce să înghiţi nemestecat tot ceea ce ţi se livrează?
Pentru o corectă şi completă informare, în cele ce urmează, am să vă explic cum stau lucrurile cu această acreditare, mult trâmbiţată, cu care s-a împăunat pe pagina sa de Facebook şi înfăptuitorul edil: „Felicitări! Spitalul Orăşenesc Cisnădie acreditat în categoria a II-a, cu punctaj de 83,17%, singurul spital de stat din regiunea centru încadrat în categoria a II-a”. Aşa cum spuneam în articolul anterior şi jurnaliştii de la Banii noştri Sibiu au reacţionat la respectiva postare, pe bună dreptate.
Prin urmare, Spitalul Orăşenesc Cisnădie, a fost acreditat pentru 5 ani, în Ciclul al II-lea, în data de 06 februarie 2020 până în 05 februarie 2025, în categoria a II-a cu recomandări, ca „USP (Unitate Sanitară cu Paturi) clasificate* în categoria de competență IV conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1408/2010 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă”.
Vezi aici: anmcs.gov.ro
Veţi găsi Spitalul Orăşenesc Cisnădie la poziţia 37 în documentul, tabel Exel, denumit LISTA ACTUALIZATĂ A SPITALELOR ÎNCADRATE ÎN CATEGORIILE DE ACREDITARE, ÎN CICLUL AL II LEA, FEBRUARIE 2020.
Conform Ordinului nr. 1408/2010 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcție de competență, art. 1, lit. d, această categorie de compentență IV presupune „nivel de competență bazal”. Mergând mai departe, conform Art. 2. Pct. 8, din acelaşi Ordin nr. 1408/2010, aflăm că „spitalul cu nivel de competență bazal este spitalul care deservește populația pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecțiuni cu grad mic de complexitate.”
Vezi aici: lege5.ro
Din limbajul triumfalist al magnificului edil, acompaniat, mai nou, de „ec” -fiica, manager cu stagii de studii aprofundate, în Germania, ai putea înţelege că Spitalul Orăşenesc Cisnădie rivalizează, cel puţin, cu spitalul privat Polisano din Sibiu, acreditat tot în categoria a II-a cu recomandări, unde operează însuşi ministrul Sănătăţii, dr. Victor Sebastian Costache, sau că ar fi peste Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, acreditat în anul 2016, în Ciclul I, aflat în curs de acreditare în Ciclul II… Oare, aşa să fie?” În niciun caz… Comparaţiile între categoriile de acreditare se pot face doar în cazul în care vorbim despre spitale clasificate pe același nivel de competență. Aici edilul profită şmechereşte de faptul că abia în anul 2018, prin Ordinul nr. 10, au fost introduse categoriile de acreditare. Aşadar, mai uşor cu pianul pe scări, domnule primar, pentru că s-ar putea sa se zgârie şi ar fi păcat! Ceea ce spuneţi dumneavoastră intră în coliziune gravă cu realitatea. Îmi dau seama că aţi intrat deja în campanie şi speculaţi orice posibilitate de a vă evidenţia, de a vă aroga realizări nemeritate, dar ar fi bine să vă păstraţi în limitele realităţii şi ale decenţei.
Studiind în continuare documentele publice emise de Autoritatea Naţională de management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) aflăm că, într-adevăr, punctajul obţinut de Spitalul Orăşenesc Cisnădie a fost de 83,17%, aşa cum domnul Huja s-a lăudat, însă fără a spune nimic despre punctajul de 7,21% înscris la rubrica „Indicatori punctaţi cu (-10) (%)”. Ce înseamnă aceşti indicatori? Să vedem ce spune legea, mai precis ORDINUL Nr. 10/2018 privind aprobarea categoriilor de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi aferente celui de al II-lea ciclu de acreditare, emis de Guvernul României – Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate şi publicat în MONITORUL OFICIAL NR. 95 din 31 ianuarie 2018…
„ART. 1 – Următorii termeni se definesc după cum urmează: 1. Indicatorii cu valoare (-10) sunt indicatorii care reprezintă obligaţii legale sau indicatorii a căror neîndeplinire reflectă grave deficienţe la nivelul spitalului care pun sau pot pune în pericol siguranţa pacienţilor, vizitatorilor, personalului, datelor şi mediului;
ART. 5 – (1) Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a II-a de acreditare, denumită “acreditat cu recomandări”, necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative:
  1. A) să obţină un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. de cel puţin 70%;
  2. B) să obţină mai puţin de 10% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective;
  3. C) termenul de îndeplinire a planului de conformare, asumat de către unitatea sanitară cu pături şi de către forul tutelar sau patronat, să fie de maximum 12 luni de la emiterea acestuia.”
Vezi aici: anmcs.gov.ro
Aşadar, punctul a) este rezolvat… Spitalul a obţinut 83,17% şi avea nevoie de cel puţin 70%. De asemenea, punctul b)… Spitalul a obţinut 7,21%, la indicatorii punctaţi cu (-10) şi trebuia să fie mai mic de 10%. În schimb Spitalul a primit recomandarea ca în termen de 12 luni să îndeplinească planul de conformare la ASF (Autorizaţia Sanitară de Funcţionare).
Dincolo de aceste lucruri, absolut reale, nedumerirea mea rămâne în continuare şi am să vă explic, în continuare, de ce…
În data de 28 noiembrie 2018, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, emite Ordinul nr. 299, privind publicarea Listei unităților sanitare cu paturi încadrate în categoriile de acreditare în data de 21 noiembrie 2018.
Vezi aici: legislatie.just.ro
Conform acestui document oficial, Spitalul Orăşenesc Cisnădie, aflat la poziţia nr. 9, era încadrat în categoria a V-a de acreditare, cu un punctaj total de 75,68% şi cu, ATENŢIE, 18,02% indicatori punctaţi cu (-10), cu plan de conformare la ASF (Autorizaţia Sanitară de Funcţionare) în 24 de luni şi cu 3 standarde îndeplinite sub 51%… Ce evoluţie fulminantă, în doar un an şi trei luni, de la categoria de acreditare a-V-a, la a-II-a cu recomandări… WOW! Bravo! Felicitări! Ne spuneţi şi nouă cum a fost posibil acest salt? Oameni din sistem pe care i-am consultat, spun că, în mod normal, așa ceva ar fi aproape imposibil. Ce s-a întâmplat totuşi, atât de spectaculos, acolo, la spital, în afară de numirea fiicei domnului primar Huja, la conducere? Să nu-mi spuneţi că managementul extrem de performant introdus de doamna “ec.” Maria Delia Mincă, a făcut minuni peste noapte pentru că, dacă este adevărat, domnia sa ar trebui să fie, acum, la minister, cel puţin consilier la ministrului. Sistemul de sănătate este greu încercat în aceste triste zile de pandemie şi are nevoie de fiecare om valoros si mai ales de management riguros, cu viziune. M-am uitat pe bugetul Spitalului Orăşenesc şi am văzut că majoritatea banilor merg în plata salariilor… An de an, Consiliul Local direcţionează bani către acoperirea golurilor de casă ale acestuia. Atunci, cum a fost posibil? Ne aflăm în faţa unui miracol, de care numai cei Huja de pe Valea Argintului sunt capabili, sau ar putea fi altceva la mijloc? Poate coincidenţa fericită, că ministrul Sănătăţii, domnul Victor Sebastian Costache este locuitor al Cisnădioarei? Mă intreb, doar…
Din declaraţia de avere publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii aflăm că, în anul 2016/2019, domnul ministru Victor Sebastian Costache a dobândit, în proporţie de 100%, prin Contract de vânzare-cumpărare/partaj, o casă de locuit cu o suprafaţă de 222m2 , in Cisnădioara.
Vezi aici: gov.ro
Acesta a fost construită pe un teren de 395 m2 aflat în proprietatea Domeniului Privat al Oraşului Cisnădie, din care satul Cisnădioara face parte integrantă. Respectivul teren fusese concesionat în anul 2003, “pe perioada existenţei construcţiilor” aflate la acea dată ridicate pe acesta. În aceiaşi situaţie, înţeleg că sunt mai multe case în Cisnădie.
În ianuarie 2017, concesionarul din cotract se schimbă. Domnul minstru Victor Sebastian Costache preia toate drepturile şi obligaţii ce decurg din acesta, în urma cumpărării imobilului.
În 31 ianuarie 2019, în baza unui proiect iniţiat de primarul Orașului Cisnădie, domnul Gheorghe Huja, este adoptată Hotărârea Consiliului Local nr. 23, prin care se aprobă cu 17 voturi, pentru, vânzarea respectivului teren din Domeniul Privat al Oraşului Cisnădie către concesionarul Victor Sebastian Costache, împreună cu soţia, pentru suma de 28.000 de lei, stabilită în urma Raportului de Evaluare nr. 16328/7.12.2018 întocmit de expertul evaluator ec. Al. Tomi Sorin Toma.
În luna februarie 2019, aşa cum am relatat într-un articol precedent, (vezi aici: www.sfin.ro), încep demersurile în vederea organizării concursului pentru ocuparea funcţiei de manager general al Spitalului Orăşenesc Cisnădie la care s-a în scris un singur candidat, în persoana fiicei primarului Gheorghe Huja, doamna “ec.” Maria Delia Mincă. Acum ca şi atunci, nu pot să nu mă întreb: “Chiar să nu-şi mai fi dorit nimeni acest post, în afară de fiica domnului primar?”
În luna aprilie 2019, doamna Maria Delia Mincă devine manager general al Spitalului Orăşenesc Cisnădie, obţinând nota 9,61, în aplauzele furtunoase ale comisiei de examinare formată, în majoritate, din oameni aflaţi în subordinea tatălui.
În data de 4 noiembrie 2019, domnul Victor Sebastian Costache, locuitor al unităţii administrative conduse de legendarul primar Gheorghe Huja, devine minstru al Sănătăţii.
Revenind la Spitalul Orăşenesc Cisnădie, de unde, acesta, în noiembrie 2018 fusese acreditat în categoria a V-a cu recomandarea ca în 24 de luni, adică până în luna noiembrie 2020, să se conformeze la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare, având 3 standarde îndeplinite sub 51%, în luna februarie 2020, sub ministeriatul domnului Victor Costache, sare 3 trepte, direct în categoria a II-a cu recomandări, spre fuduluia şi fericirea primarului Huja.
Câteodată, simţi cum lucrează Universul şi aşază lucrurile în mod miraculos… Fără subiectivism, v-am prezentat, cronologic, evoluţia unor fericite întâmplări din viaţa unor oameni aleşi. Domnul minstru Costache şi-a cumpărat terenul de sub casă, în baza unui proiect inițiat de primar, doamna Maria Delia Mincă, a devenit manager general al Spitalului Orăşenesc Cisnădie, iar domnul Huja s-a bucurat cel mai mult… Şi-a văzut fata directoare şi spitalul acreditat în categoria a II-a… Cum spunea domnia sa, pe Facebook? “Singurul spital de stat din regiunea centru încadrat în categoria a II-a.” Oare, ce masuri concrete au fost luate, zilele acestea, în unitatea spitalicească, de referință pentru Zona Centru, sub luminata coordonare a super-managerului, Maria Delia Mincă, din neamul Huja? Dar la Primarie, de marețul conducator, care, din câte înteleg, stă mai mult ascuns de teama coronavirusului, prin casele sale? Să fie oare suficiente câteva comunicate pe site-ul Primariei si pe Facebook sau lipirea unor afișe de interzicere a așezării pe băncile din parc?
Astăzi, înainte de publicarea acestui articol, am văzut o postare pe pagina de Facebook a Primăriei oraşului Cisnădie, preluată de publicaţia Sibiul Independent, prin care oamenii sunt anunţaţi că:
 „• Din dată de 24.03.2020 se suspendă pe o perioada de 14 zile toate consultațiile în ambulatoriile de specialitate. Pe măsură ce vom avea informații suplimentare, vi le vom comunica.
  • Se acordă îngrijiri medicale pentru cazurile reprezentând o urgență medicală care nu poate fi soluționată altfel, în Camera de Garda a Spitalului Orășenesc Cisnădie.
  • Începând cu dată de 24.03.2020 se sistează toate internările în secțiile clinice de Medicină Internă și Pediatrie, cu excepția urgențelor care necesită tratament și investigații în mediul spitalicesc.
  • Toți pacienții internați în secțiile clinice și care nu reprezintă o urgență medicală vor fi externați în termen de 48 de ore de la publicarea acestui ordin.”
Este firesc să luaţi aceste măsuri, în condiţiile în care declaraţi că Spitalul Orăşenesc Cisnădie este “singurul spital de stat din regiunea centru încadrat în categoria a II-a”? Atât de tare v-a cuprins frica, doamna manager Maria Delia Mincă, domnule primar Huja? Suspendaţi toate consultaţiile în ambulatoriile de specialitate, trimiteţi acasă pacienţii internaţi şi închideţi spitalul? Dacă nu reprezentau o urgenţă medicală, de ce erau internaţi pe secţiile clinice? Erau la odihnă? Fugiţi din calea pandemiei ca să vă puneţi la adăpost, în loc să fiţi alături de oameni, în aceste momente dramatice? Probabil, veţi spune că, acum, fiecare este pentru el… Mari conducători are Cisnădia, ce să spun… Priviţi pe fereastră, către statuia lui Mihai Viteazul, dacă sunteţi în Primărie, deşi nu cred, şi întrebaţi-vă: “Oare marele domnitor ce ar fi făcut în această situaţie? S-ar fi ascuns, sau ar fi rămas lângă oameni?” Mă gândesc că din acest motiv l-aţi pus acolo… Ca să vă inspire…
Pentru comparaţie, vă îndemn să citiţi aici: www.sfin.ro, un interviu pe care l-am realizat cu doamna Alina Ion, director general al Centrului Medical de Geriatrie, Recuperare şi Îngrijiri Paliative Sfântul Sava. Are aproximativ aceiaşi vârstă, ca a doamnei Mincă şi teoretic, face cam acelaşi lucru, însă, total diferit. Am spus “cam acelaşi lucru” pentru că, în timp ce Prinţesa de pe Valea Argintului are totul pus la dispoziţie de tatăl primar şi de Consiliul Local pe care acesta poate să-l convingă, doamna Alina Ion luptă din greu, inclusiv cu sistemul din Sănătate, pentru tot ceea ce a creat şi a pus în slujba pacienţilor săi. Concluziile, le veţi trage singuri…
P.S. – Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se găsesc CV-urile complete ale tuturor demnitarilor: ministru, membri ai cabinetului, secretari de stat, etc. Mai întreb încă o data: Oare de ce, pe site-ul Spitalului Orăşenesc Cisnădie nu sunt publicate CV-urile conducerii? Ştiu, mi-a răspuns, în urmă cu ceva timp, dr. Mircea Antoniu Novac, purtătorul de cuvânt: „Din motive legate de GDPR”. Cred că este vorba despre GDPR-ul local, impus de Huja Almighty!

4 COMMENTS

  1. Avantajul transparenţei este de a te proteja de atacuri!
    Nepublicarea CV = scheleti in dulapuri
    Este valabil si pentru primar,consilierii locali, membri in Consiliile de Administratie.

  2. Daca distinsa doamna Lidia Badila, va impartaseste opiniile legate de primarul Gheorghe Huja, are sansa sa o demonstreze acum, inainte de alegeri. Asteptam articole “ de interes local” : Viata in Cartierul Arhitectilor unde traiesc mii de locuitori – adulti si copii. Un cosmar urbanistic , fara gradinita si scoala,fara transport in comun , dar cu o statie de autobuz amenajata cu 2 ani in urma; cu strazi neasfaltate si fara trotuare,fara locuri de joaca pentru copii,fara spatii verzi amenajate.Dupa starea de urgenta, cu siguranta se va impune respectarea distantei sociale pe o perioada de timp. Cum se va putea respecta in acest cartier supraaglomerat, fara trotuare sau cu trotuare de doar 1m? Viata in Cisnadioara – fara retea de apa si canalizare
    Un interviu ( prin telefon) cu Dl primar pentru a afla : suma alocata echipei de handbal in aceasta perioada, daca se renunta la evenimentele cultural artistice pentru care s-au alocat sume importante de la buget ,cati bani mai investeste in SPA si in poarta cimitirului,cati bani investeste in igienizarea si dezinfectia strazilor, asigurarea dezinfectantilor la fiecare scara de bloc, dezinfectia casei scarilor din blocuri si alte masuri ce se impun in aceasta situatie.
    Site-ul primariei – transparenta decizionala, informatii publice conform legislatiei? Consiliul Local Cisnadie – si-a interupt activitatea ?
    Cu sau fara acreditare, managerul spitalului are obligatia sa informeze locuitorii asupra masurilor concrete luate in aceasta situatie.Azi, primarul s-a transformat in purtatorul de cuvant al managerului de spital “Cât de pregătite sunt spitalele din Agnita, Mediaș și Cisnădie: „suntem spitale non-covid-19, dar totul poate fi dat peste cap”Turnul Sfatului.

  3. Felicitari d-le Florian Schiponca ,de astfel de OAMENI, de astfel de jurnalisti are nevoie Romania noastra (cat timp o mai fi a nostra )

  4. Felicitari d-le Florian Schiponca ,de astfel de OAMENI, de astfel de jurnalisti are nevoie Romania noastra (cat timp o mai fi a noastra )

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here