Acord cu Banca Mondială pentru pregătirea funcţionarilor publici

0
725

Pe 29 octombrie 2019 a fost semnat un acord de asistenţă tehnică, între Secretariatul General al Guvernului (SGG), Institutul Naţional de Administraţie (INA) şi Banca Mondială (BM), în vederea întăririi capacităţii INA şi SGG de a dezvolta şi a implementa politici publice cu impact asupra sistemului de formare profesională din administraţia publică.

Analize funcţionale, bune practici internaţionale, standarde comune, practici de optimizare a proceselor decizionale sau programe de mentorat sunt câteva dintre acţiunile prevăzute în acordul ce are drept obiectiv final creşterea calităţii serviciilor publice şi a relaţiei dintre stat şi cetăţeni.

„Îmbunătăţirea calităţii actului public este direct proporţională cu modul în care resursele umane din administraţie sunt administrate şi valorificate. Trainingurile şi  formarea profesională joacă un rol important la nivel individual, instituţional şi al întregului sistem public. Ne bucurăm că putem să punem bazele unor noi practici care vizează cariera angajaţilor din administraţie şi sperăm ca ele să fie continuate şi integrate în reforma de fond a aministraţiei publice”, a spus Oana Pintilei, secretar de stat în cadrul SGG.

Totodată, eforturile întreprinse de partenerii acordului de asistenţă tehnică, pe perioada celor doi ani ai parteneriatului, vor sta la baza fundamentării corecte a noii Strategii privind Formarea Profesională pentru Administraţia Publică 2021-2027.

„Prioritatea noastră sunt rezultatele. Cu toţii vrem să vedem acest lucru la finalul parteneriatului: teoria schimbării susţinută de o analiză minuţioasă şi recomandări puternice bazate pe dovezi, care vor duce la un mod mai bun, mai practic şi mai inteligent de aplicare a programelor de formare profesională, astfel încât funcţionarii publici să aibă un parcurs al carierei clar şi o dezvoltare profesională sustenabilă”, a declarat Pavel Năstase, preşedinte INA.

Experţii BM vor sprijini partenerii instituţionali în identificarea nevoilor de instruire a administraţiei publice, formularea de recomandări pentru îmbunătăţirea politicii de formare şi, ca element de noutate, vor oferi recomandări pentru dezvoltarea progamelor de mentorat.

„În centrul activităţii noastre în România stă consolidarea instituţiilor publice. Pentru a continua să crească şi pentru a continua să ofere beneficii cetăţenilor din România, administraţia publică trebuie să fie un instrument eficient. Cred că agenda discuţiilor pe marginea eficientizării administraţiei publice nu se va încheia niciodată, întotdeauna există un mod de a face mai bine, de a fi performanţi”, susţine Tatiana Proskuryakova, director de ţară pentru România şi Ungaria, Banca Mondială.

Acordul semnat vine în sprijinul proiectului „Întărirea capacităţii INA privind dezvoltarea de studii/ analize cu impact asupra sistemului de formare profesională în administraţia publică”, semnat în august, anul acesta. Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 şi va fi implementat de INA, în parteneriat cu SGG şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).

Valoarea totală a proiectului este de 7.939.028,70 lei, durata acestuia fiind de 24 de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here